Scările de bloc din municipiul Sfântu Gheorghe vor fi dezinfectate din două în două săptămâni, urmând ca reprezentanții asociațiilor de proprietari să verifice ca recipienții care vor fi amplasați în perioada următoare la intrările în blocuri, să nu rămână fără soluții dezinfectante pentru mâini.

Primarul Antal Arpad a declarat luni, într-o teleconferință de presă, că la nivelul municipiului sunt aproximativ 1.000 de scări de bloc, iar agnajații Primăriei nu ar avea cum să le verifice zilnic pe fiecare în parte.

„Suntem în procedură de licitație și sperăm că în această săptămână vom putea începe această activitate de dezinfecție a scărilor. Intenția noastră este să dezinfectăm blocurile o dată la două săptămâni. Evident că prin asociațiile de proprietari vom încerca să rezolvăm problema, să ajungă dezinfectanți în fiecare scară de bloc, și cu atât mai mult, e foarte important ca cineva să verifice ca acel dezinfectant să rămână în scara blocului, iar dacă se consumă, să aibă grijă să anunțe. Noi nu vom avea posibilitatea să verificăm zilnic dacă în fiecare scară este totul ok, vorbim de aproape 1.000 de scări de bloc în municipiul Sfântu Gheorghe. Dânșii vor verifica și ne vor semnala dacă au nevoie de ajutor”, a spus edilul.

A început dezinfectarea scărilor de bloc din Covasna

La sfârșitul săptămânii trceute, primarul stațiunii Covasna, Gyerő József, anunța că s-a reușit deja dezinfecarea unui număr de 104 scări de bloc, urmând ca în această săptămână să fie amplasate și dozatatoarele pentru dezinfectanții de mâini la intrarea în fiecare scară.

Contactat telefonic, acesta ne-a explicat în urmă cu o săptămână ce presupune această nouă atribuție intrată în sarcina primăriilor din țară, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței Militare nr. 4/2020.

„Implică măsuri organizatorice și cheltuieli suplimentare, în condițiile în care noi nu avem deocamdată prevăzute în buget cheltuieli cu această destinație (…) În Covasna sunt 105 scări de bloc și ne gândim cum să acoperim cheltuielile, pentru că din câte se pare nu vor fi suportate din bugetul de stat ci din bugetul local. Trebuie să găsim soluția cât mai puțin costisitoare, pe de-o parte, iar pe de altă parte și soluția tehnică, pentru a amplasa la fiecare intrare în bloc acei recipienți. Vom avea multe probleme pentru a le umple, pentru a le reumple în fiecare zi, în condițiile în care numărul angajaților pe care îi putem trimite să lucreze în acest scop este limitat.

Edilul a precizat că măsura ar fi trebuit să intre în sarcina asociațiilor de proprietari și a locatarilor.

„E destul de greu, (…) organizatoric nu știu cum vom face față pe o perioadă lungă de timp. Dacă ne asumăm prin mijloacele noastre să dezinfectăm, de exemplu, cu clor, dacă un angajat sau doi trebuie să facă 100 de scări pe zi, doar să le urce cu acel utilaj de pulverizare, gândiți-vă doar asta ce sarcină fizică este, și în plus, și ca timp, durează”, a explicat edilul.

Zilele trecute acesta a făcut apel la locuitori să utilizeze soluțiile „responsabil și conform scopului”, întrucât pentru achiziționarea dezinfectanților au fost alocate sume importante din banii publici.

Articolul precedentBugetul Municipiului Sfântu Gheorghe, suplimentat cu 4,3 milioane de lei. Alte 2,8 milioane lei alocate pentru combaterea COVID-19
Articolul următorProtestul unui lanț de magazine din Sfântu Gheroghe: refuză furnizorii care fac speculă