Direcția Sanitar Veterinară (DSV) Covasna a demarat acțiunile pentru stingerea celor două focare apărute în luna februarie a acestui an, în cartierul Őrkő din municipiul Sfântu Gheorghe, respectiv în comuna Valea Crișului.

Inspectorii DSV Covasna au efectuat 238 de controale, în urma cărora au fost aplicate 11 amenzi contravenționale, în valoare totală de 28.840 lei, pentru nerespectarea legislației sanitar veterinare privind prevenirea și extinderea bolii.  Totodată, aceștia au efectuat 11 controale la cele 7 ferme de porcine de pe raza județului, pentru verificarea respectării normelor de biosecuritate.

Cei 42 de proprietari din zona Őrkő au fost despăgubiți în urma sacrificării preventive a celor 127 porci, suma totală ridicându-se la 53.500 lei, în vreme ce dosarul pentru acordarea despăgubirilor proprietarilor din Valea Crișului este în curs de finalizare.

„Dosarul pentru acordarea despăgubirilor în cazul focarului de pestă porcină africană din comuna Valea Crișului este în curs de finalizare. Este în curs de finalizare catagrafia și inspecția gospodăriilor cu porcine din Ghidfalău, Ozun, Ilieni, Araci, Bodoc, Chilieni, Coșeni, respectiv supravegherea clinică a efectivelor de porci și recoltarea probelor de sânge pentru analize de laborator din zona de 3 km în jurul focarelor, adică în localitățile Sfântu Gheorghe, Valea Crișului și Calnic. După obținerea rezultatelor de laborator, analiza și centralizarea tuturor măsurilor amintite, se poate declara stingerea focarelor. Prognozăm finalizarea acestei măsuri până la finele primei decade ale lunii aprilie”, a transmis directorul DSV Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Reglementări privind creșterea porcinelor

Potrivit unui Ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), începând cu data de 18 martie 2019, numărul maxim de porcine ce pot fi crescute într-o exploatație non-profesională, deținută de persoane fizice neînregistrate la oficiul registrului comerțului, este de cinci animale cu greutatea de peste 30 kg. Acestea sunt considerate ferme de subzistență, destinate autoconsumului, și nu sunt supuse regulilor de înregistrare la Registrul Comerțului, fiind scutite de impozite.

Deținătorii de exploatații agricole cu un număr cuprins între 6 și 130 de capete se înregistrează gratuit la ANSVSA, cele care depășesc 130 de capete se consideră ferme mari de suine și se înregistrează la Registrul Comerțului, în Sistemul Național de Identificare a animalelor, îndeplinesc normele de biosecuritate și sunt autorizate sanitar  veterinar.

 

Articolul precedentSfântu Gheorghe sărbătorește „Ora Pământului”
Articolul următorRestricţii de circulaţie spre Şugaş Băi