O femeie din Sfântu Gheorghe acuză conducerea și personalul unui azil din Târgu Secuiesc că nu i-au îngrijit mama, aducând-o într-o stare de sănătate precară, deshidratată, subnutrită și nespălată cu zilele, fapt ce a dus într-un final la decesul acesteia.  

Stabilită în Anglia de mai multă vreme împreună cu soțul și copiii ei, femeia s-a văzut nevoită să își încredințeze mama, ajunsă la vârsta de 81 de ani și suferind de mai multe afecțiuni care nu îi permiteau să își poarte singură de grijă, unui centru specializat, însă acum familia răposatei acuză personalul de neglijență, rele tratamente, deposedare de obiecte personale și escrocherie.

„A fost dusă de la Spitalul Județean din Sfântu Gheorghe la Centrul pentru îngrijirea bătrânilor Zenobia din Târgu Secuiesc în data de 26 februarie 2019, după o spitalizare de o lună. Prețul, termenii și condițiile contractului s-au stabilit telefonic cu directoarea, mi s-au cerut atunci 500 de lei pentru ocuparea patului, pe lângă taxa lunară a Azilului de 2.450 lei, plus medicamente și scutece. Pensia mamei, care la ora aceea era 880 lei, ajungea la ei. Le-am lăsat cardul și PIN-ul, se duceau la CEC și scoteau pensia, iar eu viram lunar diferența până la 2.450 lei, plus ce mai cereau ei. Pentru nicio plată nu mi-au dat chitanță, mi le-au fluturat prin față însă nu mi-au făcut nici măcar o copie xerox după ele”, ne-a povestit Violeta.

I-au luat telefonul ca să nu mai sune după ajutor

Femeia spune că după un anumit timp n-a mai putut lua legătura telefonic cu mama ei și, alarmată, a contactat conducerea centrului ca să afle ce s-a întâmplat. Așa a aflat că avea de achitat o amendă de 300 de lei, și că dacă va mai dori să vorbească în viitor cu mama ei va trebui să o facă prin intermediul directoarei.

„Acum câteva luni a fost cazată în aceeași cameră o altă bătrână și din câte am înțeles avea ceva probleme psihice, nu o lăsa pe mama în pace, se urca peste ea în pat, îi trăgea pătura jos. Mama le-a rugat pe asistente să rezolve problema și când a văzut că nimeni nu face nimic a sunat la 112 în speranța că va veni un echipaj de la Salvare să o ia pe doamnă. Cei de la 112 au trimis poliția, iar azilul a fost amendat cu 300 lei. Directoarea mi-a zis că amenda a fost dată pentru apel fals, mi s-a cerut să o achit dar nu mi s-a eliberat nicio chitanță. După ce a sunat la poliție i-au luat telefonul și nu au mai lăsat-o să comunice cu mine”, ne-a spus fiica răposatei.

„Mi s-a spus că o schimbă pe mama de 3 ori pe zi, că folosesc 3 scutece, dar ea avea escare. Când încă vorbeam cu ea la telefon îmi spunea că o schimbă o singură dată pe zi și că nu o spală. Nu mi-am crezut propria mamă, am crezut că exagerează, că minte, iar acum o am pe conștiință. Mi s-a spus că e pretențioasă și că i se gătește mâncare specială, dar mama îmi spunea că îi dau doar supă și fasole și că s-a săturat să mănânce același lucru. Chiar și în ziua în care ea a murit mi s-a zis că dimineața a mâncat, dar atunci cum a ajuns la spital deshidratată și subnutrită? Când am luat-o de la morgă cred că avea 40 kg. Nimeni nu ar trebui să treacă prin așa ceva, și poate că ăsta e singurul lucru pe care îl mai pot face pentru mama, să se facă dreptate pentru alți bătrâni”, a mai spus femeia.

A fost anunțată de deces la mai bine de 5 ore, pe Messenger…

Bătrâna a decedat în data de 26 noiembrie, la Spitalul Municipal Târgu Secuiesc, în urma unui stop cardio-respirator, iar fiica ei spune că nu ar fi suspectat nimic, ba chiar ar fi ajuns să se împace într-un final cu gândul că aceasta s-a stins de bătrânețe, însă medicul care a stabilit cauza decesului a fost cel care a îndemnat-o să ceară socoteală și chiar să depună plângere împotriva angajaților centrului, întrucât, spune aceasta, nu ar fi singurul caz de acest gen. Personalul medical care a constatat decesul i-a eliberat acesteia inclusiv un document din care reiese că sănătatea femeii era precară.

„Ea a decedat la ora 19:00, iar directoarea mi-a trimis mesaj pe Messenger la 00:48. Sinceră să fiu nu aș fi ajuns să fac asemenea acuzații dar am fost îndemnată chiar de la Spitalul Târgu Secuiesc, când m-am dus să o iau de la morgă. Mi s-a spus acolo că starea ei era deplorabilă, asistenta care mi-a eliberat certificatul de deces mi-a spus că era deshidratată, slabă (…) La 81 de ani, ținând cont de faptul că avea tensiune și era bolnavă de inimă era de așteptat să moară, putea să i se întâmple și acasă și la spital, oriunde, în schimb ea nu a fost îngrijită. A avut escare pe corp, era deshidratată, sunt lucruri pe care le-au constatat medicii când ea a ajuns la Urgență. De asta îi acuz pe cei de la azil, de neglijență, și aș vrea să nu mai treacă și alții prin ce a trecut ea. Sunt cu conștiința încărcată pentru că nu mi-am crezut mama”, ne-a mai spus femeia.

Reprezentanții Azilului din Târgu Secuiesc nu i-au putut spune cum a ajuns bătrâna în starea în care era, în schimb ar fi acuzat-o că și-a abandonat mama în loc să rămână în țară și să aibă grijă de ea.

Deși achita lunar o sumă importantă de bani pentru îngrijirea bătrânei, Violeta spune că în nenumărate rânduri i-au fost solicitate sume suplimentare pentru diferite „nevoi” sau „urgențe”, însă niciodată nu i-a fost înmânată și o chitanță sau un document care să facă dovada că banii au fost cheltuiți în scopul pentru care au fost solicitați. Femeia crede că angajații Centrului găseau pretexte pentru a-i solicita bani, pe care mai apoi îi băgau în buzunar.

„Chitanțele pentru amendă și pentru tot ce am cotizat timp de 10 luni nu mi le-au dat. La un calcul simplu, din 2.450 lei dacă scădem pensia inițială a mamei de 880 lei, pentru că ele aveau cardul ei acolo, înseamnă 1.570 lei. Peste această sumă, achitam încă 200 lei pentru scutece, și mi se mai cereau bani pentru fașă, pansament, creme, pastile. Mi s-au cerut bani ca să îi cumpere suplimente naturiste, îmi spuneau că îi dădeau Vitamina C, deși mama avea alte probleme de sănătate. Pe 6 noiembrie mi s-a zis că mama e bolnavă cu inima, în condițiile în care când am internat-o în urmă cu 10 luni ea avea deja medicație pentru așa ceva. S-au trezit după 10 luni că mama are o boală pentru care, de altfel, eu lunar trimiteam bani și medicamente. Între timp am văzut că i s-a mărit pensia, dar eu trimiteam aceeași sumă de bani lunar, ceea ce înseamnă că ei primeau o sumă mai mare decât cea trecută în contract. Am întrebat de ce nu mi s-a adus la cunoștință că a fost mărită pensia ca să cotizez mai puțin și mi s-a răspuns că s-a dat la știri și trebuia să știu asta”, spune femeia.

 

Mai mult decât atât, când a continuat să ceară socoteală, șefa centrului ar fi izbucnit și ar fi dat-o afară din birou pe motiv că nu acceptă să fie acuzată de escrocherie.

„S-a enervat și ne-a întrebat dacă credem că a furat banii și i-a folosit ea. La un moment dat mi-a spus să cer extras de cont de la CEC ca să îi fie ei mai ușor să calculeze câți bani a încasat pentru mama. Pe lângă faptul că ea lunar trebuia să taie niște chitanțe și teoretic avea o evidență, eu nu aveam cum să cer un extras de cont nefiind titulară. Trebuia să aștept să am dovada decesului”, a mai spus femeia.

„Eu ştiu că am făcut tot posibilul şi imposibilul să fie bine. Doamna de ce nu a venit 10 luni să îşi vadă mama?”

Șefa Azilului respinge toate acuzaţiile şi spune că bătrâna a ajuns în grija lor cu probleme medicale serioase, suferind, printre altele, de insuficiență cardiacă, pulmonară și demență, și dă asigurări că în schimbul sumelor de bani lunare primite, personalul a îngrijit-o așa cum trebuie, i-a acordat toată atenția, dându-i și tratamentul medical necesar. În plus, aceasta o acuză pe aparținătoare că și-a abandonat mama și nu s-a interesat de ea în cele 10 luni cât aceasta a fost internată.

„Pe bătrână a adus-o Ambulanţa la noi cu insuficienţă cardiacă şi pulmonară, fiica ei n-a venit să o vadă în cele 10 luni cât a stat la noi, nu a făcut nimic pentru ea. Noi am primit-o deshidratată şi slăbită din spital, avem toate hârtiile, putem să dovedim. Doamna de ce nu a venit 10 luni să îşi vadă mama? E plecată, vedeţi? Nimeni altcineva nu a luat-o în grijă, eu am luat-o pentru că mi s-a plâns că nu are cu cine să o lase pe mama ei şi asta e mulţumirea pe care o primesc (…) În momentul de faţă avem 40 de oameni în grijă dar toată lumea este mulţumită de noi, vrem să îi ajutăm pe bătrâni, nu să ne îmbogăţim. Credeţi că dacă i-am cumpărat un tort mamei ei când și-a serbat ziua de naștere ne-am îmbogăţit? (…) I-am luat telefonul mobil pentru că doamna avea demenţă şi am chemat şi medicul pentru că urla toată ziua în pat. Chiar şi doamna Violeta mi-a zis să chemăm psihiatrul. I-am cumpărat şi medicamente pentru că era insuportabil, a chemat poliţia că nu poate să doarmă, dar noi ce puteam să facem dacă ea nu putea să doarmă?”, a explicat administratoarea Azilului, Szabó Jolán.

Aceasta spune că fiica bătrânei a fost ţinută la curent în permanență despre starea de sănătate a mamei sale, ar fi primit toate chitanţele pentru sumele încasate de instituție, bani despre care Azilul poate dovedi că au fost cheltuiți în scopul pentru care au fost solicitați şi că legal nu s-a greşit cu nimic.

„Doamna nu a venit niciodată să ia chitanţele, dar noi le-am eliberat. A şi scris o declaraţie că i-am predat toate bunurile personale ale mamei. Aici lucrează 22 de persoane, nu lucrez singură ca să fac lucrurile de care sunt acuzată. Noi dăm chitanţe, avem hârtii, contracte, a semnat cu noi un contract, cum poate să spună aşa ceva? (…) Dacă cineva face plăţi cu transfer bancar atunci are dovada că a făcut plata către noi. Eu sunt împăcată, am făcut totul corect, am avut un contract care s-a încheiat, dar eu mi-am făcut datoria. Nu lucrez singură, suntem o echipă, avem asistent social, psiholog, medic, asistent medical, îngrijitor bătrâni, toată lumea cunoaşte Asociaţia Zenobia şi ce facem pentru bătrâni. Dacă o credeţi pe persoana care nu a făcut timp de 10 luni nimic pentru mama ei… Eu fac cu toată inima, noi facem tot posibilul şi imposibilul pentru bătrâni. După standard, trebuie plătit 3.639 lei pentru îngrijirea unui bătrân, iar noi nu cerem atât, doamna a plătit mai puţin. Eu cred că lumea poate să ştie care e adevărul. Ambulanţa a adus-o la noi bolnavă, fiica ei n-a venit timp de 10 luni nici măcar o dată să îşi vadă mama, dar acum are gura mare”, a mai spus directoarea Centrului.

Femeia care ne-a contactat să ne povestească prin ce a trecut mama ei spune că nu vrea nimic, doar să știe că povestea nu se va mai repeta și cu alți bătrâni, și că vor avea parte de un tratament adecvat în ultima parte a vieții.

Articolul precedentIPJ Covasna recrutează colegi din rândul liceenilor
Articolul următorGrădinițele, grupurile de elevi, corurile și voluntarii se mai pot înscrie până vineri la Târgul de Crăciun