Cooperarea între judeţele Covasna și Brașov a fost cuvântul de ordine al unei conferinţe organizate joi la Sfântu Gheorghe. În cadrul întâlnirii a fost prezentat și stadiul realizării Aeroportului Internaţional Braşov, un proiect ce vizează ambele comunități.

„Cooperarea regională este esențială privind planurile de viitor. Pentru județul Covasna, atât din punct de vedere economic, cât și turistic, este vitală finalizarea Aeroportului Internațional Brașov, mai ales că se va desfășura și transport de marfă, nu doar de pasageri. Se spune că în jurul unui aeroport regiunea se dezvoltă într-un perimetru de 60 de km. Suntem alături de colegii noștri din Brașov atât financiar, cât și politic”, a conchis președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor, subliniind că cele două județe au mai multe proiecte comune.

Exemple sunt nu doar proiectele europene ce vizează modernizarea drumului interjudeţean Covasna – Braşov, care interconectează DN 13 și DN 12, cât şi intenţia fermă a celor două administraţii judeţene de a realiza un drum expres care să lege municipiul Sfântu Gheorghe de Aeroportul Braşov.

Preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea a trecut în revistă etapele parcurse până în prezent în implementarea acestui proiect investiţional, vital deopotrivă pentru judeţul Braşov şi judeţul Covasna. El a menţionat că potrivit graficelor de execuţie, până la finele acestui an se va înregistra un progres de peste 90% în ceea ce priveşte construirea infrastructurii aeroportuare şi şi-a exprimat speranţa că în iunie 2021 va putea avea loc primul zbor de pe Aeroportul Internaţional Braşov. Adrian-Ioan Veştea a remarcat sprijinul primit de la partenerii din UDMR şi colaborarea, atât pe plan administrativ, cât şi politic, între cele două judeţe, fapt care a făcut ca proiectul Aeroportului Braşov să beneficieze începând cu anul 2019 de fonduri din bugetul de stat.

 „Este știut faptul că județul Covasna este un partener serios, un partener strategic, care a fost alături de noi în fiecare moment în care am întâmpinat dificultăți în implementarea Aeroportul. Îi asigur pe cetățenii județului Covasna că acest aeroport va avea un caracter regional şi va genera o dezvoltare economică a ambelor judeţe”, a spus președintele Consiliului Județean Brașov, Adrian-Ioan Veștea, vorbind și despre impactul realizării aeroportului.

„Suntem aici, în județul Covasna, pentru a da un semnal de colaborare, de cooperare pentru zona noastră. Am discutat cel mai mult despre aeroport, dar am discutat și despre autostrada care va lega Brașovul de Bacău, prin Covasna, despre drumul ocolitor al municipiului Sfântu Gheorghe, dar și despre drumul expres pe care cele două județe doresc să facă între Sfântu Gheorghe și aeroport, care ar putea fi realizat prin Compania Naţională de Investiţii. Ca reprezentant al Guvernului României, am venit în judeţul Covasna pentru a da asigurări că există suport guvernamental pentru astfel de proiecte”, a declarat secretarul de stat Mihail Veștea.

În privinţa autostrăzii Braşov – Covasna – Bacău, el a precizat că în prezent, la Ministerul Transporturilor este în fază finală procedura de achiziţie a realizării Studiului de Fezabilitate şi că sunt toate şansele ca în această lună să se încheie contractul. După semnarea contractului vor urma discuţii aplicate cu autorităţile din cele trei judeţe, pentru a se stabili traseul optim şi împărţirea pe sectoare a autostrăzii.

Mihail Veştea a mai anunțat că sunt fonduri suficiente de a plăti toate lucrările finanțate prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL 1 și PNDL 2), dar și faptul că au fost supracontractate 2,4 miliarde de euro pentru Programul Operativ Regional, beneficiarii fiind comunitățile locale și IMM-urile.

La rândul său, primarul Braşovului, George Scripcaru, a spus că la nivelul municipiului Brașov există proiecte europene pentru dezvoltarea mobilității, iar cele două județe au o viziune comună.

„Avem o viziune comună şi o strategie corelată cu partenerii noştri de la Primăria Sfântul Gheorghe şi din judeţul Covasna. Perspectiva este bună din acest punct de vedere, suntem într-un parteneriat de cel puţin zece ani, iar problemele din cele două județe sunt la fel de importante pentru toţi locuitorii, indiferent că sunt români sau maghiari”.

El a prezentat pe scurt şi etapele parcurse până în prezent în realizarea Spitalului Regional Braşov, proiect în care sunt cooptate şi autorităţile publice din judeţele Covasna şi Harghita.

„Suntem convinși de faptul că lucrând împreună, cu toții avem de câștigat, și cei din Brașov, și cei din Sfântu Gheorghe. Aeroportul este prima investiție din istoria celor două orașe care va aduce bunăstare pentru toată lumea”, a subliniat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád.

Edilul a menţionat că dacă în momentul de faţă, folosind actuala infrastructură rutieră, distanţa Sfântu Gheorghe – Ghimbav se parcurge în aproximativ 35 de minute, după realizarea drumului expres care va lega, practic, judeţul Covasna de Aeroportul Internaţional Braşov, perioada de timp se va scurta la 20-25 de minute.

Foto: Kocsis B. János

ImagineImagineImagineImagine

Articolul precedentTânăr rănit într-un accident pe DN11, între Sfântu Gheorghe și Târgu Secuiesc
Articolul următorProgramul „Tomata” continuă și în 2020