Soluționarea problemelor apărute la rețeaua de apă din localitatea Târgu Secuiesc este în mod constant în atenția operatorului regional Gospodărie Comunală SA.

Directorul societății, Kozsokár Attila, afirmă că în această localitate alimentarea cu apă a intrat într-o nouă etapă, cu toate acestea, este nevoie de timp, iar rezultatele nu vor apărea imediat.

Urmărim de ceva timp reclamațiile apărute în presă și pe rețelele de socializare. Nemulțumirea locuitorilor este justificată, pentru că toată lumea se așteaptă să primească apă de înaltă calitate și fără întreruperi din partea furnizorului de servicii. Oamenii din acea zonă sunt deranjați dacă există întreruperi de apă, iar dacă apar și alte probleme se înfurie. Au fost făcute multe promisiuni în acest sens, cu toate acestea, situația e dificilă: mare parte a rețelei este veche și plină cu depuneri, atât conductele din rețea, cât și cele din blocurile de locuit. Altă soluție nu este decât ca acestea să fie schimbate”, a explicat directorul.

Concret, problemele acumulate de-a lungul deceniilor nu pot fi soluționate peste noapte, în plus, echipa Gospodărie Comunală lucrează fie cu resurse proprii, fie cu sprijin din partea Municipalității. 

Este evident atât pentru furnizorul de servicii cât și pentru autoritățile locale din Târgu Secuiesc faptul că prioritare sunt zonele în care sunt înregistrate cele mai mari probleme.

Coordonatorul centrului regional Târgu Secuiesc, Pap Lajos, care a preluat managementul zonei în luna ianuarie a acestui an, afirmă că în str. Cernatului procesul de îmbunătățire a rețelei de apă este în plină desfășurare, însă depinde foarte mult de vreme. Cu toate acestea, în cel mai rău caz, lucrările se vor finaliza până la sfârșitul lunii aprilie.

Ca o concluzie în ceea ce privește neregulile din cursul anului trecut, intenția societății a fost în primul rând de a alimenta cu apă rezervoarele principale, însă penele de curent din timpul verii au adus probleme majore. Tocmai pentru a preveni astfel probleme pe viitor, Gospodărie Comunală a achiziționat la finalul anului trecut generatoare de curent.

Pap Lajos a subliniat că înainte de a se putea discuta despre dezvoltare, trebuie realizată stabilizarea sistemul existent.

Locațiile cu probleme

Zonele „fierbinți”, unde sunt înregistrate frecvent avarii ale conductelor, sunt străzile Fabricii, Mihai Eminescu, Bethlen Gábor și Tudor Vladimirescu.

Reparăm într-un loc, se rupe în alt loc”, explică Pap Lajos.

Conductele de proastă calitate, vechi din anii `80, ar trebui înlocuite pe cât posibil etapizat, respectiv dacă nu există posibilități financiare pentru a rezolva o stradă întreagă, cel puțin în acele zone în care conducta a fost spartă de mai multe ori la rând.

Pornind de la exemplul din str. Cernatului, unde în mai multe zone apa se obține prin noua rețea de conducte, iar îmbunătățirea este deja vizibilă, conducerea societății este convinsă că dacă nu va interveni încetinirea procesului de achiziții publice, până în primăvara anului 2022 se va putea trece la consolidare într-o altă locație problematică.

Fonduri și forță de muncă

Kozsokár Attila afirmă că problemele localității pot fi soluționate în 3 ani, însă ține și de resursele financiare și de cele umane.

Operatorul regional funcționează la capacitate maximă, însă rezultatele pot fi vizibil îmbunătățite cu sprijin din partea autorităților locale.

În trecut, Primăria, în calitate de proprietar al rețelei a furnizat materialele necesare pentru realizarea investiției, iar noi am realizat lucrarea. Și în viitor va fi posibil acest lucru, dar trebuie precizat că noi avem o capacitate limitată, deci putem asigura două-trei echipe, astfel încât să putem reabilita maximum 3 străzi, iar asta ne consumă mai mult timp. Există posibilitatea să aplicăm pentru finanțare din fonduri europene sau guvernamentale, însă de obicei durează mai mult de un an pentru a le obține. Remarcăm că și Primăria ia în serios această problemă, și tocmai de aceea suntem convinși că, într-un prim pas în consolidarea rețelei, până în primăvara anului 2022 vom putea reduce drastic numărul defecțiunilor apărute la conducte”, a spus directorul societății.

Gospodărie Comunală – Biroul de presă

Sursa: Realitatea de Covasna

Articolul precedentBilanț coronavirus: 3.058 de cazuri noi și 71 de decese. Vezi situația pe fiecare județ
Articolul următorMinoră rănită într-un accident produs la Sfântu Gheorghe