În următorii ani Primăria Sfântu Gheorghe va pune și mai mult accent pe energia verde, însă este nevoie de o deschidere mai mare din partea asociațiilor de proprietari în ceea ce priveşte termoizolarea blocurilor, spune primarul Antal Árpád.

Acesta a declarat că programul pentru reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice a blocurilor, lansat în urmă cu câțiva ani de Guvern, nu mai există, fiind înlocuit de un program asemănător finanţat din fonduri europene.

Edilul a mai precizat că în perioada următoare vor fi implementate programe mai stricte, dar care vor avea impact pozitiv atât asupra mediului înconjurător, prin reducerea emisiilor de bioxid de carbon şi a altor gaze cu efect de seră, cât și asupra valorii locuințelor.

„Programul de termoizolare ca program guvernamental nu mai există. Este un program pe fonduri europene unde noi am depus proiecte, și sunt pregătite să fie depuse și altele pentru cei interesați. Sunt condiții mai stricte față de cele care au fost la programele guvernamentale, dar mingea de fiecare dată este la asociațiile de proprietari. Dacă asociația își convinge membrii să semneze lucrurile funcționează, dacă nu, nu. Sunt un mare fan al termoizolării blocurilor, cred că este un program important prin care, pe de o parte scad emisiile de carbon, iar pe de altă parte, crește valoarea locuințelor. Deci, o locuință care acum valorează 20.000 de euro, termoizolată poate că va valora 30.000 de euro. Este o investiție în averea proprie a cetățenilor respectivi. Pentru ciclul de finanţare europeană 2021-2027 se va pune accent și mai mare pe tot ce înseamnă energie verde, deci cu siguranță vor fi proiecte. Invitația mea către asociațiile de proprietari este să se organizeze din timp, pentru că există această posibilitate și e păcat să nu ne folosim de ea. Este nevoie de o coeziune mai mare la nivelul acestor comunități, este vorba despre o comunitate unde oamenii stau în coproprietate, și este un interes comun pentru fiecare cetățean dintr-un bloc”, a spus primarul Antal Árpád.

Nici programul multianual de reabilitare a faţadelor blocurilor, iniţiat în 2018 de Consiliul Local Sfântu Gheorghe, pentru îmbunătățirea calitatății structural-ambientale a clădirilor şi, implicit, aspectului urbanistic al municipiului, nu s-a bucurat de succes întrucât proprietarii apartamentelor nu au vrut să reabiliteze doar faţadele, ci ar fi dorit ca, simultan, să se facă şi o termoizolare a blocurilor.

Articolul precedentTrafic reluat pe DN11 și DN2D în județul Covasna. Recomandările polițiștilor
Articolul următorExplozie a numărului de viroze în ultimele zile. DSP Covasna: „Avem peste 800 de cazuri noi și 11 persoane confirmate cu gripă”