Numărul virozelor respiratorii în județul Covasna a crescut semnificativ, numai în ultimele zile fiind înregistrate cu peste 800 de cazuri mai multe față de săptămâna precedentă, arată datele Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile. 

Medicul epidemiolog Santa Ferenc, din cadrul Direcției de Sănătate Publică Covasna, a precizat că în ultimele zile s-a observat o creștere și în cazul pneumoniilor, iar numărul virozelor respiratorii a crescut de la 2.439 săptămâna trecută, la 3.267 în ultimele zile.

În ceea ce privește gripa, medicul epidemiolog spune că săptămâna aceasta au fost confirmate 11 cazuri noi, majoritatea (7) la pacienți din Sfântu Gheorghe, două cazuri în Sita Buzăului, și câte un caz în localitățile Micfalău și Întorsura Buzăului.

Pacienții au forme ușoare și doar 2% dintre aceștia au necesitat internare, mai spune specialistul.

„În ultimele zile numărul virozelor a crescut cu peste 800. Avem cu 25,3% mai multe viroze față de săptămâna trecută și este o creștere și a pneumoniilor cu aproape 14%. Cazurile sunt în general ușoare, doar 2% dintre pacienți au necesitat internare. Marți erau 11 cazuri noi de gripă confirmate”, a declarat medicul epidemiolog Santa Ferenc.

În ceea ce privește vaccinul antigripal, în cabinetele medicilor de familie cu greu se mai găsesc doze, iar medicii îi roagă pe pacienți să se înscrie până la începutul lunii martie pe liste, pentru a beneficia de vaccin gratuit în sezonul gripal viitor.

„Ministerul Sănătății a promis că mai trimite 35.000 de doze, dar a promis cam târziu. În unele cabinete ale medicilor de familie mai sunt în jur de 20 de doze de vaccin. Este plin sezon,  pentru ca vaccinul să aibă efect e nevoie de vreo 2 săptămâni, iar noi peste două săptămâni vom fi în vârful epidemiei”, a mai explicat medicul epidemiolog.

Potrivit acestuia, în ultima perioadă nu s-a înregistrat absenteism ridicat în unitățile de învâțământ din județul Covasna, iar la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, acolo unde în urmă cu două săptămâni Direcția de Sănătate Publică a decis suspendarea cursurilor pentru câteva zile, după ce peste 20% dintre elevi au lipsit de la cursuri, fiind bolnavi, absenteismul elevilor a scăzut semnificativ.

Ce să (nu) facem ca să ne ferim de viruși

Medicii recomandă ca în sezonul gripal să consumăm multe lichide, mâncăruri uşoare, fructe şi legume pentru a nu îngreuna munca organismului, care e „ocupat” cu lupta împotriva virușilor. În plus, respectarea cu strictețe a regulilor de igienă este foarte importantă în prevenirea îmbolnăvirii și/sau răspândirii virușilor.

„Prima regulă e că cine tuşeşte, strănută sau are febră stă acasă până îi trece viroza! Nu plimbăm viruşii de colo-colo, nu mergem să facem teste rapide de gripă în 3 judeţe, câte unul la Urgenţele din fiecare județ. Boala trece cu puţină odihnă şi stând la căldură, sau dacă este cazul cu medicamente simptomatice. Dacă ne plimbăm în colectivități selectăm viroze care se pot complica şi ne expunem degeaba la infecţii şi mai grave”, a explicat președinta Colegiului Medicilor de Familie, dr Lucia Șereș.

Potrivit acesteia, obiectele pe care le folosim zilnic trebuie dezinfectate cât mai des, mai ales cele folosite în comun, de mai multe persoane.

Telefonul şi tastatura calculatorului sunt cele mai pline de microbe, spun specialiștii, care recomandă să le dezinfectăm, fie cu șervețele antibateriene, fie cu alcool sanitar, cel puţin o dată pe zi.

Mâinile trebuie și ele spălate cât mai des, cu apă și săpun, timp de cel puţin 20 de secunde, după care se recomandă și folosirea altor substanţe dezinfectante pe bază de alcool.

 Vaccinul rămâne, însă, cea mai sigură metodă de profilaxie, reducând chiar și cu 95% șansele de a dezvolta o formă severă a bolii.

Articolul precedentÎn următorii ani, Primăria Sfântu Gheorghe va pune și mai mult accent pe energia verde
Articolul următorElevii covăsneni, implicați într-un program de integrare a persoanelor cu dizabilități