Pentru protecția locuitorilor și angajaților, firmele de salubritate din județ trec la plata online a taxelor de colectare. Covăsnenii sunt încurajați să utilizeze cu încredere noua metodă de plată și, în limita posibilităților, să fie la zi cu facturile curente.

Ambrus József, directorul executiv al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Sistem Integrat de Management al Deşeurilor în Judeţul Covasna (ADI-SIMD) a solicitat Ministerului Mediului suspendarea plății taxei pe economia circulară, care ar trebui plătită în fondul central de mediu, motivând că aceasta reprezintă „o povară grea” pentru societățile de salubritate în contextul epidemiei de coronavirus.

„Împreună cu instituțiile județene și locale facem tot posibilul pentru a găsi soluții la eventualele probleme de lichiditate care pot apărea la firmele de colectare a deșeurilor (…) Asigurăm locuitorii județului că vom continua să lucrăm la capacitate maximă și în perioada următoare, acordând atenție sporită protecției și menținerii sănătății locuitorilor și angajaților firmelor de colectare a deșeurilor. Rugăm pe toată lumea să respecte ordinele militare în vigoare, să acorde mare atenție familiilor, inclusiv celor nevoiașe, pentru că numai împreună putem trece peste acest calvar și moment dificil”, a transmis Ambrus József.

Acesta a amintit că societatea a achiziționat recent două dispozitive mobile de dezinfectare, pe care le-a pus la dispoziția firmelor de salubritate din județ și a angajaților Centrului de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) Leț. Cu toate acestea, directorul ADI-SIMD spune că angajații sunt expuși la cel mai mare risc de infecție, din cauza lipsei echipamentelor de protecție.

„Acordăm o deosebită importanță protecției și menținerii sănătății locuitorilor și angajaților firmelor de colectare a deșeurilor din județ, angajaților de la CMID Leț, împotriva noului tip de coronavirus. Dat fiind faptul că dezinfectarea continuă este necesară și prioritară, asociația noastră a achiziționat două dispozitive mobile de dezinfectare, pe care le-a pus la dispoziția firmelor de salubritate și la dispoziția depozitului din Leț, pentru a dezinfecta continuu atât centrul de tratare a deșeurilor, cât și insulele de colectare a deșeurilor. Din păcate, atunci când își desfășoară activitatea, colegii noștri sunt expuși la cel mai mare risc de infecție din cauza lipsei de pe piață și a echipamentelor de protecție precum și a birocrației. Nu le putem oferi colegilor noștri echipamentele corespunzătoare de care au nevoie”, a transmis Ambrus József.

Directorul ADI-SIMD precizează că, în ceea ce privește deșeurile menajere ale persoanelor aflate în izolare la domiciliu, acestea vor fi preluate în continuare, cu luarea tuturor măsurilor de protecție a sănătății personalului.

„Deșeurile menajere vor fi colectate ca până în prezent. În urma consultărilor cu administrațiile județene, locale și firmele de salubritate, colectarea de materiale textile și sticlă în sate, precum și concursurile de colectare selectivă a deșeurilor pentru școli vor fi suspendate pe termen nelimitat. Regretăm că măsurile centralizate și comunicarea deficitară dintre ministere și instituții ne fac munca mai dificilă, întrucât în ​​multe cazuri trebuie să așteptăm zile întregi pentru indicații și răspunsuri, fără de care nu putem îndeplini fără probleme sarcinile zilnice”, a mai transmis Ambrus József.

Conform Ordinului Ministerului Sănătății, deșeurile din spațiile de carantină pot fi colectate doar de companiile specializate, și ulterior incinerate, acestea fiind considerate deșeuri potențial infecțioase.

Totodată, se impune colectarea separată a fracției reciclabile si neamestecarea deșeurilor.

Articolul precedentCazare gratuită la Arcuș pentru personalul medical din Covasna, expus infecției cu coronavirus
Articolul următorEmisiunea „Legile puterii” revine la Realitatea PLUS. Mădălina Dobrovolschi, față în față cu cei mai puternici oameni în stat