Premierul Slovaciei, care a fost împușcat în plină stradă, ieșit din comă și a rostit primele cuvinte. Acesta va fi însă operat din nou! Este vorba despre o intervenție la șold, acolo unde a fost nimerit de unul dintre cele 5 gloanțe. Atacul, și avertizăm din nou că detaliile au un puternic impact emoțional, a fost pus la cale de către un scriitor activist, de 71 de ani, care se afla în mulțimea care îl întâmpina pe prim-ministru. Bărbatul voia să acționeze încă din toamna anului trecut, imediat după alegeri. În urma tentativei de asasinat de ieri, au fost deschise mai multe anchete, una dintre ele în legătură cu bresa de securitate care a permis incidentul, scrie realitatea.net.

Premierul pro-rus al Slovaciei se află în comă indusă la spital după ce a fost împușcat de trei ori în plină stradă. Sunt ore critice pentru Robert Fico, iar medicii îl monitorizează permanent. Șeful Guvernului a fost nimerit de gloanțe în abdomen și în braț. Focurile de armă au fost trase de la o distanță foarte mică după ce Fico s-a dus să întâmpine oamenii din stradă. 

Imediat după atac, autorul tentativei de asasinare a fost prins în mulțime și imobilizat de forțele de ordine. Este vorba despre un scriitor slovac în vârstă de 71 de ani, declarat activist de stânga. Bărbatul a fost încătușat și dus la audieri. 

Potrivit presei slovace, atacatorul a călătorit aproape 80 de kilometri pentru a trage asupra premierului. Presa locală spune că acesta avea permis de port armă după ce a lucrat ca agent de securitate și că își premeditase fapta imediat după alegerile parlamentare din luna septembrie a anului trecut. Partidul lui Fico a câștigat cu 23%.

Între timp, Slovacia se află în pragul unui război civil din cauza tensiunilor politice fără precedent. Tot mai mulți politicieni slovaci dau vina pe presă pentru tentativa de asasinat pentru că societatea a acumulat prea multă ură. 

Este șoc în toată Europa după atacul fără precedent la adresa unui oficial de rang înalt. Președinta Slovaciei, Zuzana Caputova, mai mulți lideri europeni, printre care și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, precum și oficiali români au reacționat imediat după atac.

Reacții vin și de la Kremlin. Vladimir Putin numește tentativa de asasinare a premierului Fico o crimă odioasă care nu are nicio justificare. Iar premierul maghiar Viktor Orban spune că a fost șocat să afle ce i s-a întâmplat prietenului său și se roagă pentru însănătoșirea acestuia.

Premierul Robert Fico este cunoscut drept un politician pro-rus, care a adoptat în ultimii ani poziții din ce în ce mai dure față de Occident și a promis în repetate rânduri că va bloca sprijinul militar pentru Ucraina. Robert Fico este la al patrulea mandat de premier. A revenit la putere anul trecut, după ce a demisionat în 2018, pe fondul protestelor anti-corupţie. 

 
 
Articolul precedentUn aparat de zbor fără pilot a fost găsit, în februarie, în judeţul Botoşani! Anunțul MApN
Articolul următorȚinta electorală a lui George Simion: „Mi-am propus să scot cu un europarlamentar în plus față de PSD”