2018 a fost un an total atipic din punct de vedere meteorologic, cu două episoade de secetă, în primăvară și în toamnă, și unul cu inundații în vară, fapt ce aproape că a pus pe butuci producțiile de sfeclă de zahăr ale fermierilor covăsneni.

Condițiile meteo nefavorabile le-au dat bătăi de cap cultivatorilor de sfeclă de zahăr din județul Covasna, care, deși la începutul sezonului erau destul de optimiști, așteptând o recoltă bună și profituri pe măsură, acum unii dintre ei se gândesc serios să nu mai investească în aceste culturi.

„A fost un an total atipic din punct de vedere meteorologic. Atunci când aveam nevoie de ploi, în lunile aprilie – mai, am avut probleme cu răsărirea culturilor, mai ales cele de sfeclă, apoi am avut o perioadă foarte ploioasă, cu cantități enorme de precipitații față de media multianuală, în ultima decadă a lunii iunie, dar și în luna iulie, când am avut și inundații. În unele zone am avut probleme cu excesul de umiditate. În august a venit o nouă perioadă foarte secetoasă, care a ținut până în noiembrie inclusiv. În mare, putem spune că am avut un an bun, cu producții destul de bune, exceptând sfecla de zahăr care a suferit și la seceta din primăvară, și mai apoi, din cauza secetei din toamnă, nu a acumulat greutate și aici cultivatorii au avut probleme”, a precizat directorul Direcției Agricole Covasna, Könczei Csaba.

Producția de zahăr autohton „suferă de ani buni”

Potrivit acestuia, anul trecut producția medie a sfeclei de zahăr a scăzut semnificativ, cultivatorii obținând doar circa 27 de tone, față de anii precedenți când se ajungea chiar și până la 40 de tone/ha.

„Prețul nu va fi afectat, având în vedere că, din păcate, marea parte a zahărului comercializat în România este din piața comunitară, se prelucrează foarte mult zahăr brut, provenind din America de Sud”, a mai explicat Könczei Csaba.

Articolul precedentCovăsnean reținut pentru 24 de ore pentru furt din magazin. Prejudiciul se ridică la 3.000 de lei
Articolul următorAgricultorii covăsneni mulțumiți de culturile din 2018