Agricultorii covăsneni sunt mulțumiți de producția din 2018, deși vremea nefavorabilă le-a dat mari emoții, iar inundațiile din vară și seceta din restul anului au afectat culturile de sfeclă de zahăr și pe cele de cereale.

Conducerea Direcției Agricole Covasna spune că producțiile de grâu, rapiță sau cartof au fost „destul de bune”, chiar peste așteptări, anul trecut fiind înregistrată o producție – record de cartofi, mai exact 60 de tone.

„Exceptând sfecla de zahăr care a suferit din cauza secetei și nu a acumulat greutate, iar cultivatorii au avut probleme, restul culturilor au fost foarte bune. Floarea soarelui este în continuare o surpriză, și anul acesta a ieșit destul de bine deși, față de 2017, anul trecut producția a scăzut cu câteva hectare, dar suntem la un nivel de 300 de hectare în județ. Am avut o producție foarte bună la cartof, record chiar anul acesta, eu zic că suntem pe drumul cel bun. Cartoful are piața cea mai volatilă, cea mai fluctuantă, și bineînțeles că niciun an nu seamănă cu celălalt. Vom putea face previziuni după ce vedem cât s-a plantat în primăvara aceasta. Și cantitativ și calitativ, de ani buni suntem pe primul loc în țară. Am avut surpriza în urmă cu două săptămâni, la Cluj, să văd doar cartofi de Covasna. Este ceva”, a explicat directorul Direcției Agricole Covasna, Konczei Csaba.

Potrivit acestuia, județul Covasna intenționează să își consolideze poziția de lider în topul producătorilor de cartofi din România, iar până în anul 2022 să poată asigura peste 20% din necesarul de consum al țării.

Seceta a afectat și culturile de cereale

Konczei Csaba a mai precizat că seceta din toamna anului trecut nu a afectat doar culturile de sfeclă de zahăr, ci și pe cele de cereale, astfel încât odată cu trecerea iernii cultivatorii se așteaptă să întâmpine anumite probleme.

„Vom avea niște probleme, sper că nu grave, cu cerealele de toamnă, având în vedere perioada secetoasă din toamna anului 2018. Răsărirea nu este uniformă și este destul de slabă. Așteptăm să vedem cum vor ieși de sub zăpadă. Din punct de vedere cantitativ, cu precipitațiile suntem la un nivel destul de bun, natura a recuperat umiditatea pentru sol. Sper să avem o perioadă bună a campaniei de însămânțare de primăvară, și mă refer aici și la plantarea cartofilor, a sfeclei”, a declarat Konczei Csaba.

El a mai declarat că unul dintre obiectivele principale ale Direcției Agricole Covasna pentru perioada următoare este, în continuare, convingerea fermierilor că este în avantajul lor să se asocieze în cooperative.

Articolul precedentCulturile de sfeclă de zahăr din județul Covasna, afectate de secetă și indundații
Articolul următor170 de candidaţi pe 3 posturi la IPJ Covasna