După realizarea unei analize de risc epidemiologic în cazul primului focar de pestă porcină africană, confirmată în județul Covasna în data de 1 februarie, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor Covasna a hotărât necesitatea uciderii preventive a porcinelor din zona afectată.

Potrivit conducerii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, decizia a fost luată în vederea prevenirii extinderii bolii în județ. Astfel, luni, 4 februarie, toți cei 72 de porci aflați în gospodăriile din cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe au fost sacrificați preventiv, cadavrele fiind ecarisate prin metoda alternativă de îngropare cu respectarea normelor de biosecuritate.

Porcinele au fost evaluate de către o comisie desemnată de Prefectura Covasna, în vederea acordării despăgubirilor

Activitatea de sacrificare și ecarisare a porcilor a fost realizată sub coordonare și supraveghere sanitar veterinară, iar la finalizarea acțiunii întreaga zonă a fost dezinfectată. Ancheta epidemiologică este în desfășurare, cazul fiind în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie.

„DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, orice caz de moarte sau de îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Covasna, solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei”, a transmis directorul DSV Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor.

Acesta a reamintit că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Articolul precedentA fost confirmat al doilea focar de pestă porcina africană în județul Covasna
Articolul următorNumărul amenzilor aplicate de ISU Covasna a crescut de 6 ori în 2018