Luni seară a fost confirmat al doilea focar de pestă porcină africană din județul Covasna, în localitatea Valea Crișului.

În urma confirmării diagnosticului de către Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Prahova, laborator acreditat, serviciile veterinare au intervenit de urgență.

Gospodăria afecată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricție pentru circulația persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor și mijloacelor de transport.

Din investigațiile preliminare, animalul la care s-a depistat prezența virusului a fost crescut în exploatația necomercială respectivă, fiind identificat cu crotalii auriculare.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie. Investigaţiile vor continua şi în zilele următoare.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din județul Covasna s-a întrunit în ședință extraordinară și a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

În conformitate cu planul de măsuri aprobat, s-au stabilit o zonă de protecție pe o rază de 3 km și o zonă de supraveghere, pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Ancheta epidemiologică este în desfășurare

DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine, că orice caz de moarte sau îmbolnăvire al animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitare veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancționată inclusiv penal.

Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condițiile prevăzute de legislaţie.

DSVSA Covasna solicită sprijinul şi înţelegerea locuitorilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei.

Pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii.

Articolul precedentCovăsnean prins cu 163 km/h pe un drum din județ
Articolul următorToți cei 72 de porci din cartierul Őrkő din Sfântu Gheorghe, sacrificați de DSV Covasna