Între 27-31 august 2019, Teatrul Independent Osonó, în parteneriat cu Școala Populară de Arte și Meserii din Sfântu Gheorghe, a organizat cea de a 6-a ediţie  a Taberei de Teatru pentru profesori şi lideri de grupuri.

Tabăra s-a desfăşurat Csipkés-Zăbala, unde au participat 18 profesori din Carei, Cluj Napoca, Bălan, Cernat, Târgu Secuiesc, Covasna și Sfântu Gheorghe. Potrivit organizatorilor, programul a cuprins ateliere conduse de Prezsmer Boglárka  – specialist în pedagogie teatrală, Fazakas Misi  – conducătorul  şi regizorul Teatrului Osonó, şi de Mucha Oszkár, actor al Trupei.

„În cadrul atelierelor, participanţii au fost implicaţi în jocuri de echipă, exerciţii legate de arta actorului, respectiv de tehnica vorbirii şi dobândirea expresivităţii vocale, de autocunoaștere, de dezvoltare a personalității. Pe lângă atelierele teatrale și de autocunoaștere, participanții au început fiecare dimineaţă cu exerciţii de încălzire fizică şi mentală, iar seara se ocupau cu repetiţiile scenelor pe care le-au prezentat în ultima zi a Taberei”, a transmis regizorul Teatrului, Fazakas Misi.

Participanții spun că experiența a fost una benefică:

„E bine să participi la o astfel de  tabără, pentru că trăim vremuri în care nimeni nu se ocupă şi cu nevoile profesorilor. În tabăra asta e o energie care te susține ca  profesor, dar și ca om. Jocurile teatrale au fost activităţi care ne-au mângâiat şi vindecat sufletele. Este o tabără unde te reîncarci, unde înveți să iubești și simți că eşti iubită”, Tóth Éva, Sfântu Gheorghe.

Szabó Rita din Bălan, consideră că tabăra i-a ajutat pe participanți să găsească anumite răspunsuri și au reînvățat, printre altele, să fie mai înțelegători față de problemele celor din jur: „Foarte des se întâmplă să nu înțelegem evenimentele din jurul nostru, sunt momente când stăm şi privim cu neputință. Tabăra ne-a ajutat să găsim niște răspunsuri. În viața de zi cu zi nu prea avem momente de liniște, nu găsim clipele în care să ne ocupăm sincer şi de oamenii din jurul nostru. Parcă am uitat să fim oameni, să trăim emoțiile și sentimentele care se nasc firesc în noi, să fim deschişi spre ceilalţi, să găsim momentul potrivit pentru a spune ce avem pe suflet, să privim în ochii celorlalți, să-i acceptăm pe ceilalţi aşa cum sunt şi să le înţelegem problemele cotidiene, care sunt aceleaşi, ca şi ale noastre. În tabăra asta, toţi cei care am participat am simţit că am devenit mai bogați, pentru că am reînvăţat tot ceea ce am uitat, cum să avem grijă de noi înşine şi de ceilalţi…”

Hollanda Andrea, Sfântu Gheorghe: „Tabăra asta a fost cel mai prețios timp pe care mi l-am acordat mie însămi. Am putut să fiu eu însămi, într-un mediu în care m-am simțit în siguranță, deoarece în jurul meu au fost oameni care m-au privit cu încredere şi cu iubire. Ne-am jucat, acordându-ne reciproc toată atenţia, am învățat unul de la celălalt, am vorbit cu profunzime, iar serile am cântat, am dansat și ne-am simțit bine.”

Foto: Fazakas Misi

 

Articolul precedentConcertul learn2drum din Sfântu Gheorghe, reprogramat pentru 4 septembrie
Articolul următorPrimăria Sfântu Gheorghe va relua lucrările de reabilitare a Pieței Libertății