Primăria municipiului Sfântu Gheorghe va relua lucrările de reabilitare a Pieței Libertății în baza unui nou proiect care prevede amenajarea în fața Prefecturii și Consiliului Județean Covasna a unei platforme multifuncționale.

Potrivit proiectului, publicat pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, platforma a fost gândită astfel încât în spațiul respectiv să poată fi amplasat un patinoar pe timpul iernii, iar în restul anului spațiul să poată fi folosit şi ca scenă pentru diferite evenimente cultural-artistice.

De asemenea, proiectul mai prevede crearea a două seturi de trepte din piatră care ar urma să creeze o legătură funcţională şi o articulare artistică între Piaţa Libertăţii şi Piaţa Mihai Viteazul din apropiere, aflate la diferenţă de nivel.

„Se propune formarea unei platforme plane, la o cotă mai ridicată față de partea sudică a Pieței Libertății care devine un spațiu adecvat pentru montarea patinoarului în timp de iarnă, respectiv folosirea ei pentru scenă pe timp de serbări. Se propune împărțirea în două a diferenței de nivel existente între strada Gabor Aron și Piața Libertății, astfel se vor amenaja două seturi de trepte articulate de-a lungul laturii scurte a zonei studiate. Continuând aleile existente din parcul Elisabeta s-a avut în vedere legarea acestora cu strada Gabor Aron. Această alee se va intersecta cu alea inferioară și superioară a parcului. Cu scopul de a facilita accesul auto la instituțiile de pe latura nord-estică se propune amenajarea unui drum de acces de 300 m lățime în fața clădirii Consiliului Județean”, se arată în raportul de specialitate al proiectului.

Municipalitatea a derulat în ultimii ani mai multe proiecte de reabilitare a spaţiilor urbane, care au vizat atât respectarea ambianţei istorice, cât a cerinţelor secolului XXI. Unul dintre proiecte prevedea extinderea Parcului Elisabeta și amplasarea unei coline de pământ de aproximativ 5 metri înălţime, 13 lăţime şi 33 lungime în faţa Prefecturii şi Consiliului Judeţean, care să simbolizeze trupul pietrificat al balaurului răpus de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Gheorghe.

„În prezent, terenul studiat este ocupat de o platformă temporară cu suprafață de nisip, folosită pe timp de iarnă ca platformă suport a patinoarului. Pe cele două laturi (de-a lungul Parcul Elisabeta, respectiv de-a lungul clădirii Prefecturii și a Consiliului Județean Covasna) s-au păstrat trotuarele asfaltate iar de-a lungul străzii Gabor Aron sunt păstrate treptele care facilitează diferența de nivel dintre Piața Libertății și Piața Mihai Viteazul”, se mai arată în raportul de specialitate al proiectului.  

Lucrările inițiale au fost suspendate în urmă cu aproape doi ani. Valoarea estimată a lucrărilor din cadrul noului proiect este de aproximativ 2,8 milioane de lei, iar perioada de finalizare a acestora este de 8 luni.

Foto: WeRadio Sfântu Gheorghe

Articolul precedentTabăra de Teatru pentru profesori și lideri de grupuri de la Zăbala a azjuns la final
Articolul următorGalerie subacvatică, o masă de fotbal și un tractor pe fundul lacului, printre viitoarele proiecte ale Centrului de scufundări de la Dalnic