În data de 3 februarie, casa parohială romano-catolică de la Bixad a fost mistuită de flăcări, clădirea veche de peste o sută de ani fiind distrusă complet.

Biserica romano-catolică și administrația publică locală au solicitat și au primit sprijin material de la Consiliul Județean Covasna, care a aprobat alocarea sumei de 300.000 lei din fondul anual destinat finanțărilor nerambursabile.

Aceasta a fost decizia consilierilor județeni, luată în ședința ordinară de consiliu din luna mai care a avut loc în teritoriu, în comuna Bixad. În cadrul ședinței, a fost votată lista finală a organizațiilor societății civile și bisericești care vor beneficia de finanțări nerambursabile, dar s-au luat decizii, printre altele, și în privința unor probleme importante legate de sistemul de protecție al copilului și de spital.

Primarul comunei, Bács Márton Csaba, în calitate de gazdă, a salutat consilierii județeni și a mulțumit în numele comunității și al Bisericii pentru suma destinată reconstruirii casei parohiale. Acesta a afirmat că nu ar putea realiza acest lucru prin mijloace proprii, dar, pe lângă sprijinul eficient al administrației publice județene, se înmulțesc și donațiile făcute de către organizațiile societății civile și bisericești sau localitățile înfrățite.

„Pe data de 3 februarie, când s-a întâmplat tragedia, comunitatea locală a acționat imediat să salveze tot ce se putea salva, dând dovadă de o solidaritate exemplară” – a spus vicepreședintele CJ, Henning László, arătând că conducerea CJ Covasna s-a angajat să asigure o treime din suma necesară pentru reconstruirea clădirii.

 

Articolul precedentPetiţie pentru repararea unei săli de gimnastică din Sfântu Gheorghe
Articolul următorElevii Liceului de Arte Plugor Sándor din Sfântu Gheorghe, la Festivalul Internațional de Teatru din Budapesta