Din dorința de a le arăta oamenilor că pot face cumpărături și fără a genera prea multe deșeuri, și având convingerea că fiecare persoană care reduce în mediul său cantitatea de deșeuri pe care o produce, contribuie enorm la salvarea mediului înconjurător, de săptămâna aceasta, magazinul de produse artizanale și ecologice „Lucky Day”, din incinta Szimpla Sfântu Gheorghe își așteaptă clienții cu un spațiu mai mare și o gamă mai largă de produse, toate mai prietenoase cu mediul înconjurător, unele chiar neambalate.

Având la bază conceptul „zero weaste” (fără deșeuri – n.r.) spațiul, deschis în luna decembrie a anului trecut pentru a veni în sprijinul celor care sunt în căutarea cadoului perfect, eco-friendly, pune la dispoziția celor care îi trec pragul o gamă largă de alimente bio, dulciuri, cafele, ceaiuri, paste, leguminoase, cereale, uleiuri și multe alte produse alimentare și articole de uz casnic, iar oferta este extinsă în mod continuu pentru a satisface nevoile clienților dornici să adopte acest stil de viață.

„N-aș generaliza, nu toate produsele sunt bio, dar vom încerca pe parcursul acestui an să lărgim gama, să o facem accesibilă tuturor persoanelor. Accentul cel mai mare l-am pus pe partea de produse neambalate, care sunt la vrac, în acest fel omul își cumpără exact cantitatea de care are nevoie, fără să ducă acasă ambalajul de plastic și să îl arunce. Știm foarte bine că, din păcate, tot ce e ambalaj de plastic, de la macaroane, orez, ceai, cafea, nu este reciclabil. În afară de PET-uri care într-adevăr pot fi reciclate, pungile nu vor fi niciodată reciclate și ajung în gropile de gunoi, și de acolo mai departe”, ne-a declarat patroana localului, Kinga Jozsi.

Magazinul este deschis de luni până vineri, între orele 11:00-19:00, clienții putând alege din peste 100 de feluri de vinuri de calitate și alte peste 70 de tipuri de bere artizanală din toată țara, iar produsele sunt împachetate în pungi ecologice sau reciclate.

„În decembrie am început cu magazinul, am vrut să le oferim oamenilor un altfel de gift-shop. Ideea de bază a magazinului a pornit de la berea artizanală pentru că venea lumea la bar și dorea să ducă și acasă, sau să o ofere cadou, și am zis că este imoral să ceri același preț, dar la bar nu puteam să ofer decât la prețul respectiv pentru că se face recepție, sunt reglementări. Am ajuns să facem magazinul pentru ca oamenii să poată lua acasă bere artizanală, vinuri în peste 100 de etichete, atât românești, cât și ungurești, sau din alte zone ale lumii. Punem accent mai ales pe vinurile românești pentru că au înflorit podgoriile și cramele din România în ultimul timp și fac vinuri chiar bune și nimeni nu le cunoaște”, ne-a explicat proprietara localului.

Totodată, clienții care au pungi de cadou pe care nu le mai folosesc, le pot aduce la magazin, unde vor primi la schimb cu o ceașcă de cafea sau ceai.

„De când am deschis magazinul am venit cu această idee. Oamenii sunt obișnuiți să cumpere aceste pungi de cadouri, pe care le dau la un moment dat cuiva, iar omul care primește cadoul o să aibă la un moment dat o pungă cu mai multe pungi. Nu cunosc persoană care să nu aibă acasă o plasă de cadouri cu multe pungi de cadou mai mici, în ideea că nu se știe niciodată când le mai folosești. Doar că niciodată nu le vei mai folosi pentru că în momentul în care mergi la cumpărături cumperi și o pungă pentru cadou. Dacă vii cu 6 plăsuțe pentru cadouri la noi, îți oferim o cafea, iar următorul client care vine nu va trebui să cumpere, își va putea alege dintre acele pungi de cadou. Pot fi refolosite de cel puțin 10-12 ori, iar noi încercăm să reducem aceste ambalaje inutile”, ne-a explicat Kinga Jozsi.

Paie din macaroane, farfurii și pahare comestibile

Și pentru că este o ecologistă convinsă, în urmă cu aproape jumătate de an a înlocuit cu macaroane paiele din plastic pe care le servea clienților în localul pe care îl deține, iar paharele și farfuriile le-a schimbat cu unele comestibile, fabricate din tărâţe de grâu, şi încearcă să îi convingă și pe clienţi să le folosească.

„La paie a fost o trecere drastică. Atunci când au realizat că nu mai comand pahare de plastic sub nicio formă și am trecut strict pe macaroane, veneau clienții și spuneau: Ce idee faină!Bravo! dar dă-mi un pai ca lumea. Au fost simpatici câțiva dintre ei, dar per total a fost primită foarte bine ideea. Durează 40 minute până să apuce să se înmoaie paharele, deci poți să bei liniștit cafeaua. Am și zis, dacă în 40 de minute nu îți bei cafeaua chiar meriți să curgă pe tine! Farfuriile au fost și ele foarte bine primite, lumea e deschisă, din farfurii toată lumea gustă. Evident, nu au un gust foarte bun, pentru că sunt din tărâțe, dar sunt ok. Din păcate, la noi în țară încă nu am găsit produse cum sunt farfuriile și paharele comestibile. Sper să se deschidă lumea și să înceapă să producă. Sunt din import iar prețul în comparație cu plasticul de unică folosință este categoric mai ridicat, dar atunci când vrei să faci un bine îți asumi această cheltuială în plus, care nu este foarte mare până la urmă”.

Articolul precedentO nouă campanie „Donează sânge, salvează vieți!”, la Întorsura Buzăului
Articolul următorDSP Covasna a lansat campania de informare-educare-comunicare „În primul rând, ASCULTĂ”