Sub genericul „Să îi asculți pe copii și tineri este primul pas pentru a-i ajuta să crească sănătos și în siguranță”, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Covasna derulează în această perioadă campania de informare-educare-comunicare „În primul rând, ASCULTĂ”, demarată cu ocazia marcării, în data de 26 iunie, a Zilei internaționale de luptă împotriva consumului și traficului de droguri.  

Cel puţin 190.000 de decese la nivel global, cauzate de droguri

Prin intermediul campaniei, inițiatorii își propun creşterea, pe baze ştiinţifice, a sprijinului pentru prevenirea consumului de droguri, fiind astfel o investiţie efectivă în bunăstarea copiilor şi tinerilor, a familiilor şi a comunităţilor din care fac parte aceştia.

„Drogurile ilegale ameninţă sănătatea şi bunăstarea oamenilor. La nivel global, există un minim estimat de 190.000 de decese premature (în cele mai multe cazuri evitabile) din cauza consumului de droguri, majoritatea atribuite utilizării opioidelor. Drogurile nu afectează doar consumatorii; acestea provoacă familiilor şi celor dragi, dificultăţi enorme şi suferinţă. În România, consumul oricărui drog ilicit prezintă prevalențe de două ori mai mari în rândul adulților tineri (grupa de vârstă 15-34 ani), față de cele înregistrate în populația generală (15-64 ani), dar ratele sunt similare celor identificate în populația școlară (16 ani). Tulburările cauzate de consumul de droguri subminează relaţiile cu persoanele apropiate, deteriorează viaţa familială şi pot ruina oportunităţile copiilor și tinerilor de educaţie şi angajare. Impactul acestora se resimte în comunităţi, sistemele de justiţie penală şi în întreaga societate”, transmit reprezentanții DSP Covasna.

Tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite şi tratate

Potrivit DSP Covasna, părinții au cea mai mare influență atunci când vine vorba despre creșterea copiilor în siguranță, fericiți și învățând să se descurce bine în situații dificile de viață, însă și profesorii pot jucat un rol important.

„Cu ocazia Zilei internaţionale de luptă împotriva consumului şi traficului de droguri, este important să ne amintim că, tulburările cauzate de consumul de droguri pot fi prevenite și tratate. Acţiunile de informare-educare-comunicare planificate, vor sublinia importanţa unei atitudini vigilente şi responsabile din partea adulţilor: părinţi, profesori, personal din serviciile preventive, decidenţi, şi vor încuraja copiii şi tinerii din comunităţile noastre să stea departe de droguri. Ministerul Sănătăţii şi Institutul Naţional de Sănătate Publică asigură finanţarea, coordonarea, analiza şi monitorizarea activităţilor campaniei. Toată lumea trebuie să se implice, pentru a proteja copiii şi tinerii de substanţele periculoase”, mai trasnmit reprezentanții DPS Covasna.

Activități interactive cu tematică antidrog, în cadrul taberei de la Reci

În județul Covasna, cu ocazia Zilei internaționale de luptă împotriva consumului și traficului de droguri, specialistii Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Covasna, în parteneriat cu cei ai DSP Covasna au derulat activități interactive cu tematică antidrog, pentru identificarea pașilor necesari în vederea luării deciziilor responsabile cu privire la consumul de tutun, alcool și droguri.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul taberei organizate de Clubul Sportiv „Herghelia Barabas”, în localitatea Reci, obiectivul activității fiind transmiterea unor mesaje preventive centrate pe stilul de viață sănătos prin sport – echitaţie, ca alternativă la consumul de droguri, precum și atragerea atenției asupra consecințelor legale cu privire la deținerea și consumul de droguri.

La nivel național, campania se desfășoară în perioada 26 iunie-19 iulie.

 

Articolul precedentSingurul magazin „zero waste” din Sfântu Gheorghe și-a lărgit gama de produse
Articolul următorAvertizare meteo! Cod portocaliu de ploi şi vijelii, inclusiv în Covasna