Singurul bloc cu bulină roșie din Sfântu Gheorghe va fi consolidat și reabilitat cu peste 4 milioane de lei, iar intervenția la clădirea cu 10 etaje, veche de peste 4 decenii, nu va necesita mutarea locuitorilor pe durata lucrărilor, a precizat primarul Antal Árpád.

După finalizarea expertizei tehnice, în urma căriea s-au constatat avarii grave ale elementor structurale, respectiv betoane segregate, strivite și cedate pe zone mari, armături puternic corodate, sau fisuri în planşee şi în casa scării, care pun în pericol siguranța locuitorilor, Consiliul Local a aprobat la finalul lunii ianuarie Documentaţia de Avizare a Lucrărilor de Intervenţie, aceasta urmând să fie trimisă către Ministerul Dezvoltării pentru avizare.

Tot în acest an vor fi începute și lucrările de reabilitare și modernizare a străzii Dealului, în acest sens fiind deja încheiat un contract cu o firmă de construcții.

„Vestea bună este că în ianuarie am semnat contractul de execuție cu o societate comercială care urmează să facă reabilitarea în strada Dealului, iar în acest an va fi modernizată. În ceea ce privește consolidarea blocului nr.25, s-au finalizat expertizele, este o expertiză nouă care spune lucruri, cred eu, pozitive. E un lucru important și pentru locuitori, în sensul în care se pare că este suficientă consolidarea din exterior a clădirii, și nu va fi nevoie de consolidare interioară. Am avut discuții și probleme, s-a pus inclusiv problema mutării oamenilor pe perioada executării lucrărilor. Urmează să trimitem această documentație la Ministerul Dezvoltării pentru avizare, după care trebuie licitat și putem merge mai departe”, a declarant primarul Antal Árpád.

Potrivit documentației publicate pe site-ul Primăriei Sfântu Gheorghe, valoarea totală a investiţiei se va ridica la 4.115.751 (cu TVA), din care 3.382.018 lei reprezintă cheluieli pentru construcții și montaje.

„S-au constatat avarii grave ale elementor structurale, respectiv betoane segregate, strivite și cedate pe zone mari, armături puternic corodate și flambate, etc, fiind necesară continuarea lucrărilor de consolidare. (…) Se dorește asigurarea rezistenței și stabilității imobilului de locuințe. Intervențiile de consolidare ale structurii de rezistență a construcției (…) au ca scop încadrarea în clasa de risc seismic RsIII, asigurarea siguranței locuitorilor, precum și sporirea eficienței energetice asigurând economii la utilitățile necesare pentru un confort optim”, se arată în Raportul de specialitate publicat pe site-ul Primăriei.

Conform documentului, pe durata lucrărilor vor fi refăcute în totalitate pardoselile, tencuiala planșeului și a pereților, se va aplica mortar pe elementele din beton cu stratul de acoperire degradat, iar eventualele fisuri vor fi reparate. De asemenea, vor fi refăcute trotuarele, se vor desface și reface toate instalațiile, tâmplăriile interioare și exterioare, acolo unde este cazul, se va realiza consolidarea structurii de rezistență a imobilului, dar și anveloparea clădirii pentru reducerea pierderilor de căldură.

Durata de realizare a proiectului tehnic este de 4 luni, iar cea pentru execuție este de 10 luni.

Clădirea a fost realizată în perioada 1976-1977, ultimele lucrări de consolidare fiind făcute în urmă cu 6 ani.

Articolul precedentA băut și l-a apucat cheful de raliu…
Articolul următorSe întoarce iarna! Coduri galben și portocaliu de vreme rea în cea mai mare parte din țară