Preşedintele PSD Covasna, Horia Grama, spune că este dezamăgit de rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui României, însă în acelaşi timp e încrezător că social-democraţii nu „dezarmează” şi continuă lupta, propunându-şi să câştige următoarele alegeri de anul viitor şi să redevină principala forţă politică din ţară.

„Suntem dezamăgiţi, ne-am fi dorit, desigur, ca Viorica Dăncilă să câştige alegerile prezidenţiale, pentru că astfel ar fi fost un echilibru pe scena politică. Dar nu dezarmăm, continuăm lupta. PSD va fi în opoziţie şi vom arăta ce înseamnă adevărata opoziţie. Urmează alegerile locale, iar apoi cele parlamentare din toamna anului viitor şi avem speranţa că ne vom redresa şi vom ajunge din nou prima forţă politică a ţării. Desigur, va trebui să facem o evaluare internă, pentru că am avut şi noi greşelile noastre, fără doar şi poate, să facem strategii şi mai ales să învăţăm să ne adresăm electoratului, pentru că PSD a făcut foarte multe lucruri bune, dar nu am ştiut să le prezentăm. Deci, va trebui să găsim noi căi de comunicare şi relaţionare”, a declarat Horia Grama aseară după închiderea urnelor.

Liderul PSD a remarcat prezenţa scăzută la vot din rândul comunităţii maghiare, arătând, însă, că în localităţile din judeţul Covasna cu populaţie preponderent românească participarea a fost aproape de media naţională.

„Am remarcat un absenteism la vot în rândul comunităţii maghiare, normal, oarecum, în condiţiile în care UDMR nu a susţinut pe faţă niciunul dintre candidaţi, lăsând la libera alegere a cetăţenilor, iar în atare condiţii, desigur, că au ieşit foarte greu la vot. În zona românească procentul de participare la vot a fost, conform estimărilor noastre, în jur de 40%, deci aproape de media pe ţară. Acum lumea va putea vedea ce a însemnat guvernarea PSD şi ce va însemna guvernarea liberală şi care vor fi beneficiile pentru oameni”, a mai spus Horia Grama.

România şi-a ales duminică preşedintele pentru următorii 5 ani, iar diferenţa foarte mare din sondajele de opinie între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă nu i-a scos din casă pe etnicii maghiari din judeţele Transilvaniei.

La nivel naţional, prezenţa totală la urne la închiderea votării a fost de 49,87%, adică peste 9 milioane de persoane. De asemenea, în diaspora s-a înregistrat un record istoric de prezenţă la vot, cu mult peste recordul de acum două săptămâni de la primul tur de scrutin. Până la ora 21 (ora României) în diaspora au votat peste 900.000 de români.

Încă de la începutul zilei, judeţele Harghita şi Covasna s-au aflat pe ultimele două locuri în ceea ce priveşte prezenţa la vot, diferenţa finală faţă de următoarele judeţe fiind una foarte mare, de peste 10%. Printre judeţele codaşe se mai numără şi alte judeţe cu comunităţi importante de etnici maghiari, cum ar fi Satu Mare (38%) sau Mureş (44%).

La finalul zilei de votare, cu o prezenţă de doar 23% în Harghita şi de 26% în Covasna, cele două judeţe au „câştigat” detaşat în clasamentul absenteismului de la urne, cu  aproape jumătate prezenţă faţă de media naţională.

Ba mai mult, vorbim de una dintre cele mai scăzute prezenţe la un scrutin al alegerilor prezidenţiale pentru judeţul Covasna.

De exemplu, în turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2014, cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat tot în judeţele Harghita şi Covasna, însă atunci procentele au fost mai mult decât duble: 47,82% în Harghita, 49,87% în Covasna.

Articolul precedentPNL Covasna, dezamăgit de slaba prezenţă la vot a maghiarilor
Articolul următorSpectacolul „Chipul din oglinda apei” al Teatrului Osonó, turneu de final de an în Slovacia și Serbia