Conducerea PNL Covasna se declară dezamăgită de participarea mică la vot a membrilor comunităţii maghiare din judeţele Transilvaniei.
„Neparticiparea la vot a comunităţii maghiare este o mare dezamăgire pentru noi, ne-am fi aşteptat la o prezenţă mai bună. Următoarele alegeri locale şi parlamentare sper să le câştigăm la pas”, a declarat Olimpiu Floroian.
Potrivit acestuia, cetăţenii ţării se pot aştepta pe viitor „numai la lucruri bune” având la conducerea ţării un guvern liberal, iar la Cotroceni pe preşedintele Klaus Iohannis.
România şi-a ales duminică preşedintele pentru următorii 5 ani, iar diferenţa foarte mare din sondajele de opinie între Klaus Iohannis şi Viorica Dăncilă nu i-a scos din casă pe etnicii maghiari din judeţele Transilvaniei.
La nivel naţional, prezenţa totală la urne la închiderea votării a fost de 49,87%, adică peste 9 milioane de persoane. De asemenea, în diaspora s-a înregistrat un record istoric de prezenţă la vot, cu mult peste recordul de acum două săptămâni de la primul tur de scrutin. Până la ora 21 (ora României) în diaspora au votat peste 900.000 de români.
Încă de la începutul zilei, judeţele Harghita şi Covasna s-au aflat pe ultimele două locuri în ceea ce priveşte prezenţa la vot, diferenţa finală faţă de următoarele judeţe fiind una foarte mare, de peste 10%. Printre judeţele codaşe se mai numără şi alte judeţe cu comunităţi importante de etnici maghiari, cum ar fi Satu Mare (38%) sau Mureş (44%).
La finalul zilei de votare, cu o prezenţă de doar 23% în Harghita şi de 26% în Covasna, cele două judeţe au „câştigat” detaşat în clasamentul absenteismului de la urne, cu aproape jumătate prezenţă faţă de media naţională.
Ba mai mult, vorbim de una dintre cele mai scăzute prezenţe la un scrutin al alegerilor prezidenţiale pentru judeţul Covasna.
De exemplu, în turul 2 al alegerilor prezidenţiale din 2014, cea mai slabă prezenţă la vot s-a înregistrat tot în judeţele Harghita şi Covasna, însă atunci procentele au fost mai mult decât duble: 47,82% în Harghita, 49,87% în Covasna.