Primăria comunei Ozun va relua anul viitor demersurile pentru introducerea satului aparținător Bicfalău în Patrimoniul Mondial UNESCO, după ce în ultimii ani localitatea a trecut printr-un amplu proces de reabilitare și modernizare.

Primarul comunei, Ráduly István spune că localitatea are un potențial turistic deosebit, cu 38 de conace construite în secolele XVI, XVII şi XVIII, majoritatea având păstrată arhitectura iniţială, iar odată intrată în Patrimoniul UNESCO va deveni „perla turismului covăsnean”, însă până atunci trebuie parcurs un drum lung.

„Ca să fie inclusă măcar pe lista de aşteptare a Patrimoniului UNESCO trebuie să dezvolţi localitatea astfel încât să fie aptă din punct de vedere economic, social şi chiar peisagistic. A trebuit să facem canalizarea, prin Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Mediului, iar de doi ani de zile funcţionează. Acum executăm lucrările pentru reţeaua de apă, toate străzile vor fi modernizate din fonduri europene. Avem 38 de conace, dintre care aproximativ 50% sunt în stare iniţială, neschimbate din punct de vedere arhitectural, ceea ce înseamnă că pe acele aproape 20 de conace putem să construim acest proiect, acest vis al comunei Ozun şi al judeţului Covasna, care va fi mândria şi perla turismului din judeţ. Deocamdată satul Bicfalău a ajuns în patrimoniul Transilvaniei, şi următorul pas va fi făcut începând de anul viitor, când va fi terminată şi modernizarea străzilor”, a explicat Ráduly István.

În urmă cu câțiva ani, administrația locală a comandat un Studiu al valorilor de patrimoniu pentru satul Bicfalău, iar administrația locală a început demersurile pentru dezvoltarea localității, însă unul dintre cei mai importanți pași, spune edilul, a fost făcut în cursul anului trecut, când Primăria Ozun a aprobat Planul Urbanistic General al comunei.

Și până să fie introdus în Patrimoniul UNESCO, satul ar putea deveni oficial parte din Valorile Universale Maghiare (Hungarikum).

„În 2018 am reuşit, după 7 ani de chin, să avem un Proiect Urbanistic General iar acum nu ne mai temem că va veni cineva în satul Bicfalău să construiască un hotel cu 4 etaje, e imposibil. Înainte se permitea, acum sunt foarte clar şi bine precizate toate elementele referitoare la executarea lucrărilor sau contrucţiilor (…) Ca să ajungem la UNESCO trebuie să avem acele conace puse la punct, trebuie să găsim o soluţie ca prin Consiliul Local să acordăm facilităţi pentru cetăţenii care vor să facă ceva cu faţadele conacelor. Actualmente lucrăm ca această localitate să fie declarată Hungarikum”, a mai precizat edilul.

Un nou muzeu în localitate

La mai puțin de 7 km distanță de Bicfalău, în satul Măgheruș, turiștii pot vizita Muzeul Țărănesc, o casă veche de peste 100 de ani, în care timpul parcă a încremenit în loc.

Mobilierul și obiectele casnice s-au păstrat intacte, iar cei care ajung să îi treacă pragul pot admira, printre altele, un frigider din lemn, vechi de peste 120 de ani, realizat de un meșter din Târgu Mureș, și care nu funcționa pe bază de energie electrică, ci alimentat cu gheață. Pentru că are mare succes în rândul turiștilor, edilul spune că Primăria intenționează să transforme și Conacul Simon din Bicfalău într-un asemenea muzeu, odată ce va putea fi cumpărat de la actualul proprietar.

„Consiliul Local Ozun a votat în urmă cu 2 ani de zile achiziţionarea unui conac care datează din anii 1700 – Conacul Simon, doar că sunt probleme legate de moştenire cu proprietarul. Şi-a manifestat deja dorinţa de a vinde, iar când va fi finalizată acea parte juridică de proprietate, vom achiziţiona conacul şi îl vom transforma într-un fel de muzeu. Deja avem experienţă, încă de acum 10 ani am deschis un muzeu în satul Măgheruş, într-o casă construită din bârne de lemn, veche de peste 120-130 de ani, unde foarte mulţi vizitatori ajung şi admiră acele obiecte expuse. Avem şi o biblie de peste 100 de ani şi avem un congelator de peste 120 de ani care funcţiona pe bază de gheaţă, iar gheaţa era ţinută în pivniţe săpate în pământ. Aceste obiecte expuse le-am primit ca donaţie la vremea respectivă”, a mai explicat primarul.

Demersurile pentru introducerea în Patrimoniul Mondial UNESCO a satului Bicfalău, a cărui primă atestare documentară datează din 1332, au fost începute în urmă cu mai mulți ani, iar ideea a pornit de la localitatea Alsótold din Ungaria, care este înfrățită cu satul Bicfalău.

Articolul precedentFestivalul romilor din Orko, la Sfântu Gheorghe
Articolul următorSe caută steagul Sepsi OSK!