O nouă ediție a „Întâlnirii romilor Manus” are loc în perioada 26 august – 1 septembrie la Sfântu Gheorghe. Evenimentul, inițiat în 2016 cu scopul de a ajuta comunitatea din cartierul Őrkő să se integreze mai bine în societate, reprezintă o oportunitate pentru toți locuitorii municipiului de a face schimb de experiențe și de a cunoaște exemplele pozitive ale comunității rome.

În cadrul evenimentului vor avea loc dezbateri pe diferite teme și vor fi discutate, printre altele, probleme legate de educație și șomaj, printre invitații acestei ediții numărându-se și reprezentanți ai administraților locale, ai ONG-urilor și ai asociațiilor de romi din țară și din Ungaria, care au implementat cu succes proiecte de integrare în comunitățile lor.

„Scopul nostru a fost să ajutăm așezarea țigănească aflată în Őrkő, la marginea orașului Sfântu Gheorghe, și să o facem parte din oraș, întrucât a existat mai demult un decalaj între comunitatea din Őrkő și locuitorii săi. Orașul nu cunoaște valoarea și cultura acestei comunități (dansurile unice și specifice, cântecele populare, etc.), iar comunitatea aflată în minoritate nu cunoaște orașul. Nu este vorba doar de divertisment, Manus are o misiune foarte serioasă. Ne lăsăm prejudecățile la ușă, lăsăm tot ce știam până acum despre fiecare, pentru a putea să ne cunoaștem din nou, să ne privim unii pe alții, să învățăm unii de la alții, privind cu alți ochi și din alte perspective”, au transmis organizatorii pe pagina de Facebook a evenimentului.

Potrivit acestora, la ora actuală comunitatea din Őrkő numără aproape 4.000 de persoane, majoritatea trăind în sărăcie, iar până în prezent toate încercările de a veni în sprijinul acestora au fost lipsite de rezultate semnificative.

Evenimentul, care va dura o săptămână, va avea loc la fosta carieră de piatră din cartierul Őrkő, în program fiind cuprinse, printre altele, concerte, spectacole de teatru, seri de literatură, un târg de cai și o expoziție de fotografie.

Articolul precedentViitor incubator de afaceri la Târgu Secuiesc, realizat prin fonduri REGIO
Articolul următorPrimăria Ozun reia demersurile pentru introducerea satului Bicfalău în Patrimoniul UNESCO