Prețul terenurilor agricole din România în 2019 s-a stabilizat, apreciază fermierii, care consideră în continuare că investiția în suprafețe îi ajută să își consolideze exploatațiile. Cele mai valoroase suprafețe în acest moment, potrivit specialiștilor, sunt în județele Timiș și Arad, iar în Ilfov și Ialomița pot ajunge sau chiar depăși pragul de 10.000 de euro/ha.

În județul Covasna, pentru un hectar agricultorii plătesc între 4.000 și 7.000 de euro, potrivit unui studiu realizat de Agrointeligența, prețul mediu al unui hectar de teren agricol la nivel național fiind de 5.128 euro, conform datelor Institutului Național de Statistică înregistrate în ultimele 12 luni.

„Prețul terenurilor agricole nu a mai cunoscut fluctuații importanțe în ultimul an, deși tendința generală este de creștere în toate județele, mai accentuată în cele considerate cu profil agricol.  Cele mai scumpe terenuri agricole din România sunt în județele Timiș și Arad, în acest moment. Prețul cel mai mare pentru terenuri este de 10.000 de euro la hectar. La polul opus se află județele din zona Moldovei sau chiar în sud, la Constanța, unde cel mai mic preț pentru terenul agricol pornește de la 3.000 de euro pe hectar și ajunge la 4.000 – 5.000 de euro le hectar”, se arată în studiul realizat de platforma AgroIntel.ro.

Factorii care influențează prețul terenurilor agricole din România sunt mai ales interesul agricol din zonă, situația funciară a suprafeței (cadastru, intabulare), calitatea solului și accesul la respectiva parcelă.

Articolul precedentPeste 2.000 de elevi covăsneni vor beneficia în anul școlar 2019-2020 de programul „Primul ghiozdan”
Articolul următorS-au strâns 4.800 de euro pentru activistul Hans Hedrich în procesul cu Holzindustrie