Serviciul Public Salvamont Covasna va construi, până în vara acestui an, alte două refugii montane pentru turişti, iar în premieră pentru județul Covasna vor fi realizate 3 trasee de cățărare, cu diferite grade de dificultate, toate la Cheile Vârghișului.
Leonid Moscviciov, șeful Salvamont Covasna, spune că învestiția va fi posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, și se va cifra la „câteva mii de euro”.
„Momentan avem două refugii, unul la Bodoc şi altul la Lăcăuţi. Dorim ca anul acesta să montăm încă două refugii montane, unul va fi în Munţii Nemira, iar pentru al doilea încă mai sunt discuţii, încă nu ne-am hotărât exact unde se va monta (…) Vrem să facem și 3 trasee de căţărare, foarte aproape de Cheile Vârghişului, o locaţie care ne aparţine, practic este singura unde putem efectua această lucrare. Ar fi o premieră, încă nu avem aşa ceva în judeţul nostru, şi vrem să facem pentru începători și pentru avansaţi. Colegii noștri deja au început demersurile şi sper ca în vara acestui an să şi finalizăm”, a spus șeful Serviciului Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.
Acesta spune că cele două refugii montane existente sunt îngrijite de turiștii care le folosesc, însă le recomandă acestora să nu se aventureze pe munte fără un rucsac care săă conțină alimente, apă și haine groase.
„Este un adăpost împotriva intemperiilor, nu găsim mâncare, de asta punem accent pe acest lucru: turiştii trebuie să aibă la ei mereu apă şi mâncare. Se poate sta în timpul nopţii, te poţi adăposti împotriva animalelor, a vremii. Sunt în stare foarte bună, au fost amplasate acum doi ani iar turiştii au avut grijă de ele. Au fost, într-adevăr, mici neplăceri la refugiul din Lăcăuţi, dar sunt în condiţii bune (…) Vrem să mai amplasăm două refugii anul acesta, și vrem să mai înființăm un punct de lucru la Comandău fiindcă acolo observăm un flux turistic destul de ridicat în ultima perioadă”, mai spune șeful Salvamont Covasna.
În 2018, Salvamont Covasna a realizat primele două refugii montane, unul în apropierea Vârfului Lăcăuţi, la o altitudine de 1700 metri, în cel mai înalt punct montan din judeţului Covasna, iar un al doilea în Munţii Bodoc, la o altitudine de peste 1000 de metri.
Din păcate, la nici 4 luni de la construcție, refugiul montan din Lăcpuți a fost vandalizat de persoane necunoscute, ușa acestuia fiind fost spartă, iar mânerul smuls.