Serviciul Public Salvamont Covasna va avea, în curând, o „colegă” nouă. Salvatorilor montani li s-a alăturat la finalul anului trecut o căţeluşă din rasa Labrador care va fi pregătită, în premieră pentru județul Covasna, să intervină pentru căutarea persoanelor dispărute.

Maya are 7 luni, și după finalizarea unui stagiu de pregătire riguros, va putea fi „împrumutată” și altor structuri şi folosită în misiuni precum cele pentru salvarea victimelor în cazul unui cutremur.

„Avem 18 colegi, printre care şi o doamnă şi o domnişoară, şi mai avem şi un labrador pe care vrem să îl formăm pentru căutare, pentru că în județul Covasna avem în proporţie de 90% intervenţii pentru căutări şi dispariţii persoane, este specificul zonei. Sunt niște module pe care trebuie să le urmeze și ulterior va face specializarea pentru căutarea de persoane, dar noi ne-am dori să extindem, să fie benefic și pentru județ, pentru că nu avem câini de genul acesta. Va fi un câine util şi pentru alte misiuni şi intervenţii, deci vom face căutare de persoane inclusiv în caz de calamități, de cutremur, să poată fi folosită şi de alte structuri”, a precizat şeful Serviciului Public Salvamont Covasna, Leonid Moscviciov.

Coordonatorul echipajului de salvatori montani covăsneni, Horváth Sándor spune că pregătirea ei a început încă din luna noiembrie a anului trecut, iar rezultatele sunt deja vizibile, mica „salvatoare montană” este foarte activă şi ascultătoare, şi va fi un real ajutor în salvarea turiștilor aflați în pericol.

Serviciul Public Salvamont Covasna a fost înființat în urmă cu doi ani, în subordinea Consiliului Județean, și în prezent are în componenţă 18 salvatori montani, dintre care 4 angajați, iar restul voluntari.

Printre aceştia din urmă se numără şi poliţişti, profesori, informaticieni, ingineri de mediu, ingineri silvici, sau horticultori, iar „ușa” rămâne deschisă pentru oricine își dorește să devină voluntar.

Echipele salvamont pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Articolul precedentBătut cu pumnii în cap de propriul copil. Agresorul a fost internat la Psihiatrie
Articolul următorPremieră pentru județul Covasna: Salvamont va crea 3 trasee de cățărare pentru turiști