A început sezonul înțepăturilor de căpușă. 36 persoane s-au prezentat, în perioada 27 mai – 3 iunie, la Secția UPU-SMURD a Spitalului Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe cu înțepături de căpușă, numărul fiind mai mult decât dublu față de săptămânile trecute.

Potrivit medicilor, persoanele care merg în parcuri, păduri sau în locuri cu multă vegetaţie sunt cele mai expuse la mușcăturile căpușelor, însă acestea pot fi aduse și în casă sau grădină de animalele de companie care le pot lua pe blană atunci când aleargă prin iarbă.

Directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Covasna, dr. Sikó Barabási Sándor a explicat cât de periculoasă este înţepătura căpușei și cum ne putem feri de ea. Potrivit acestuia, odată cu schimbările climatice cresc și șansele ca insectele și bolile transmise de ele să se răspândească rapid.

„Căpușele se înmulțesc pe de o parte datorită încălzirii globale, pentru că temperaturile normale nu mai sunt normale, iar pe de altă parte, datorită umezelii și căldurii care se schimbă de la o zi la alta. Marea majoritate a acestor căpușe se regăsește, în special, la nivelul tufărișurilor, acolo unde iarba este mai mare, unde circulă animalele de talie mijlocie precum câinii, oile sau caprele. Atunci când mergem la picnic, la iarbă verde, sau chiar în excursie în zone cu tufăriș, aceste căpușe se pot lipi și de noi pentru că ele caută căldura corpului”, ne-a explicat dr. Sikó Barabási Sándor.

El a mai precizat că nu toate căpuşele sunt purtătoare de boli, însă e bine ca atunci când ieșim în natură să ne protejăm putând pantaloni și bluze cu mâneci lungi, dar deschise la culoare, și utilizând spray-uri repelente, iar în cazul în care descoperim că am fost mușcați să apelăm la ajutorul medicului, atât pentru exatragerea corectă a căpușei, cât şi pentru a afla despre simptomele bolilor pe care le poate transmite.

De asemenea, în cazul în care în jurul muşcăturii apare roşeaţă sau o erupţie, este recomandat să ne prezentăm de urgență la medicul infecționist, acestea fiind caracteristice bolii Lyme.

„E indicat, pe cât posibil, atunci când mergem la iarbă verde să punem pe jos un cearșaf sau o pătură de o singură culoare, preferabil deschisă, pentru ca aceste căpușe să fie vizibile. Sunt și diferite spray-uri în comerț, care țin la distanță căpușele, astfel putem scădea numărul înțepăturilor de căpușă. Pe de altă parte, primul lucru pe care ar trebui să îl facem când ajungem acasă este să verificăm cu atenție pe corp, în special în zonele cu mai mult păr, în zona axilară, în zona inghinală, acolo unde transpirăm, dacă nu cumva avem căpușe”, a mai explicat directorul DSV Covasna.

Cum extragem corect căpușele de sub piele?

Specialiștii spun că îndepărtarea precoce a căpuşelor fixate este foarte importantă în reducerea riscului de dezvoltare a bolilor transmise de acestea. În cazul omului, extragerea trebuie făcută, preferabil, de un medic, folosind o pensă anatomică sau o pensă specială de îndepărtat căpuşe.

Medicul epidemiolog Sánta Ferenc din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna atrage atenția că în niciun caz nu ar trebui folosite produse chimice sau uleiuri, pentru că sufocarea insectei va duce la eliberarea de secreții care ne-ar putea infecta. De asemenea, extragerea de sub piele a căpușei ar trebui făcută cu grijă, astfel încât corpul acesteia să nu fie strâns și astfel să elibereze secreții.

„Este bine să fie scoase din timp, dar fără a se folosi produse chimice. Dacă punem ulei pe zona în care este căpușa o sufocăm, va vărsa virusul prin cavitatea bucală și riscăm să fim infectați. În farmacii se găsesc anumite dispozitive de îndepărtat căpușele, de obicei au o fantă, unele sunt sub formă de linguriță, și sunt mai eficiente pentru că insectele pot fi extrase cât mai aproape de cap. Trebuie să avem grijă să nu fie strânsă partea moale a corpului căpușei, pentru că altfel împingem toată infecția în zona mușcată și agravăm situația. Cel mai bine ar fi să apelăm la un serviciu de specialitate, la spital”, a explicat directorul DSP Covasna, dr. Sánta Ferenc.

Potrivit acestuia, printre bolile majore transmise de căpuşe la om şi animale se numără boala Lyme sau borelioza, encefalita de căpușe, febra recurentă, sau febra hemoragică de Crimeea – Congo, însă din fericire, în ultimii ani la nivelul județului Covasna nu au fost înregistrate cazuri de îmbolnăvire datorate mușcăturilor de căpușe.

Articolul precedentElevii din Sfântu Gheorghe așteptați să se înscrie la programul „After school 2019”
Articolul următorSpitalul Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe are de la 1 iunie director medical interimar