La mai bine de un an de la lansare, proiectul „Dr.Peștișor” al Centrului de Cercetări Subacvatice din Dalnic, demarat printr-un parteneriat cu Fundația Orange, a fost regândit astfel încât să le ofere și părinților posibilitatea de a lua parte la ședințele de terapie alături de copiii lor.

Scafandrul profesionist Szabó Jenő, coordonatorul programului, ne-a precizat că măsura a fost luată pentru ca părinții să poată înțelege mai bine etapele ședințelor terapeutice, dar și pentru a crea o legătură strânsă între ei și copiii lor.

„Este continuarea unui proiect de anul trecut, dar atunci aveam un singur atelier în care se desfăşura terapia TUSMA (terapie cu unde sonore în mediul acvatic – n.r.). Este vorba despre acea terapie pe care am testat-o cu succes împreună cu cei de la Institutul Naţional de Recuperare. Acolo sunt nişte cădiţe în care este apă caldă, copiii intră în ele, de jos vine muzica, iar pe tavan se proiectează desene animate, şi practic ei urmăresc şi aud tot ce e în desenele animate prin oase. Ne-am gândit ce am putea face cu părinţii, pentru că urmăreau ce se întâmplă cu copiii și aveau întrebări, dar nu puteam să le răspundem în timp ce desfăşuram terapia. Anul acesta am făcut 3 ateliere, distincte, bine definite şi cu scopuri diferite. Primul atelier este cel cu căzile; al doilea este un cort separat, în care am amplasat un proiector și părinții pot urmări acolo tot ce se întâmplă și pot pune întrebări legate de tot ce îi interesează fără să îi încurce pe terapeuți, iar în cel de-al treilea atelier lucrăm împreună: copil – părinte – terapeut”, ne-a precizat Szabó Jenő.

Potrivit acestuia, proiectul este bazat pe terapia multisenzorială care îmbină terapia asistată de animale (crapi Koi și carași aurii), meloterapia și elemente de hidroterapie, și este adresat în principal copiilor cu deficiențe senzoriale și fizice grave, cu cerințe educaționale specifice, dizabilități mintale, paralizii cerebrale, tulburări afective, emoționale, dificultăți de cunoaștere și învățare, Sindrom Down, dispraxie, deficiențe de comunicare și interacțiune și deficiențe în dezvoltarea limbajului.

Metoda TUSMA a fost testată în cadrul unui studiu clinic desfăşurat în perioada februarie – martie 2018 la Institutul Național de Recuperare, Medicină Fizică și Balneoclimatologie, care a urmărit efectele asupra durerii cronice și neuroplasticității.

Educarea unui părinte este mult mai dificilă decât educarea unui copil…

„Nu ai cum să repari un copil în jumătate de oră sau o oră, e un proces lung și degeaba îl faci dacă părintele strică tot procesul pentru că nu continuă terapia, și atunci trebuie cumva să educi părintele. Educarea unui părinte este mult mai dificilă decât educarea unui copil, pentru că nu ajunge să îi povestești și să îi arăți, trebuie să îl faci efectiv să facă. În momentul în care ai o activitate comună, un joc cu copilul tău, se creează o legătură. Poate copilului îi este puțin teamă, dar dacă părintele îl încurajează se sudează niște legături. Părinții ar trebui să intre și ei în apă cu copiii dar din păcate se plâng tot timpul că nu au costume de baie, găsesc o grămadă de scuze să nu facă terapia împreună cu copiii”, ne-a mai precizat scafandrul.

Noua variantă a proiectului -„Dr.Peștișor și Cercul părinților” a demarat în luna iunie a acestui an iar înscrierile se pot face fie telefonic, la numărul: 0755 011 500, sau prin e-mail, la adresa: [email protected].

Programul este gratuit și oricine poate participa în baza unei programări. Durata unei ședințe este de 3 ore, timp în care copiii interacționează cu peștii și ascultă muzică terapeutică stând în căzi cu apa caldă, așezați pe suprafața lacului artificial de la Dalnic.

În paralel cu acest program, părinții au la dispoziție o serie de videoclipuri care pot fi accesate atât pe Facebook, cât și pe canalul de YouTube „Dr.Peștișor – Povești pentru părinți”, și prin intermediul cărora  aceștia pot afla informații utile într-o manieră accesibilă și atractivă.

Proiectul a câștigat anul trecut una dintre cele 6 finanțări în valoare de 32.000 lei oferite de Fundația Orange prin programul „Susține un ONG!”.

Foto: Facebook/Dr.Peștișor

Articolul precedentPulzArt 2019, în toiul pregătirilor
Articolul următorDefinitivat 2019: aproape 54% dintre profesorii covăsneni declarați admiși înainte de contestații