Agenda culturală a orașului Sfântu Gheorghe a devenit mai bogată începând cu anul 2013, când, la inițiativa Primăriei, a luat naștere Festivalul de Arte Contemporane pulzArt, care toamnă de toamnă fascinează publicul căruia îi oferă prilejul de a veni în contact cu o varietate de forme de exprimare artistică din lumea întreagă, reunite prin originalitate, inovație și neconvențional.

Ediția din acest an, „Anul elevilor” în Sfântu Gheorghe, programată pentru perioada 19-22 septembrie, se detașează de edițiile anterioare prin faptul că le oferă tinerilor un bun prilej de a se apropia de artă exprimându-și ei înșiși propriile idei. În acest sens, organizatorii au lansat de curând o invitație către tineri, dar nu numai, de a înainta propuneri pentru instalații în spațiul public. Astfel, până pe 12 august 2019, ora 00:00, doritorii își pot depune candidatura prin e-mail, pe adresa [email protected].

Proiectele înscrise în vederea selecționării vor respecta câteva criterii importante, fiind posibil de realizat cu un buget redus (nu mai mult de 2.500 de lei), simple, dar creative și neprezentate încă în cadrul altor festivaluri sau expoziții. La înscriere, participanții vor prezenta conceptul în maximum o pagină și vor pune la dispoziția organizatorilor toate datele de contact (numele, adresa, numărul de telefon etc.). Pe lângă prezentare, candidații vor depune și un plan de realizare a proiectului de spectacol/plan vizual (desen, ilustrație, schemă), precum și o descriere a punerii în aplicare și un desen tehnic.

Finanţare de câte 2.500 de lei pentru cele mai bune trei proiecte

În baza unui sistem de evaluare coerent, aplicat de către un juriu de specialitate, vor fi selectate și premiate trei dintre lucrările înscrise în concurs care vor acumula minimum 80 de puncte. Câștigătorii vor primi banii necesari realizării instalațiilor imediat după comunicarea rezultatelor și vor fi obligați printr-un contract cu organizatorii să finalizeze până la data de 18 septembrie lucrările ce vor fi expuse în Piața Centrală a municipiului Sfântu Gheorghe. În caz contrar, vor restitui integral suma primită. Toate celelalte detalii privind selecția proiectelor de instalații în spațiile publice sunt disponibile pe site-ul evenimentului, www.pulzart.ro.

Pentru tinerii prezenți la pulzArt în calitate de spectatori, dar și pentru toți cei care știu să aprecieze complexitatea jazz-ului, organizatorii au pregătit pentru prima seară a festivalului un eveniment muzical deosebit. Este vorba despre concertul britanicilor de la Ishmael Ensemble, recunoscuți pentru modalitatea inedită prin care îmbină acordurile muzicii moderne de club cu ritmuri de jazz. Despre ei se spune că sună Bristolian, termen născut la sfârșitul anilor ’80, începutul anilor ’90, pentru a descrie muzica unor cunoscuți artiști cum ar fi Massive Attack, Portishead, Tricky, Roni Size, The Wild Bunch. Concertul va avea loc în seara de 19 septembrie, de la ora 18:00, în Sala Mare a Teatrului „Tamási Áron” și va fi urmat în zilele ce vor urma de evenimente cel puțin la fel de interesante și de surprinzătoare precum cele din edițiile anterioare.

Programul complet și informații amănunțite despre evenimentele prezente anul acesta la pulzArt vor fi communicate ulterior. Până atunci, echipa de organizare le urează tuturor o vacanță cât mai plină de zâmbete și activități de neuitat.

Organizatori: Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură Kónya Ádám.

Articolul precedentCod galben de ploi și vijelii în județul Covasna
Articolul următorPărinții copiilor cu deficiențe, implicați în activitățile terapeutice de la Dalnic