Numărul cazurilor de gripă în județul Covasna este în ușoară creștere, în ultima vreme tot mai mulți pacienți cu infecții acute ale căilor respiratorii superioare trecând pragurile cabinetelor medicilor de familie.

Potrivit datelor centralizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna, la ora actuală sunt înregistrate 2.169 de cazuri de îmbolnăviri, în ușoară creștere față de săptămânile trecute, iar din totalul celor 5.530 doze de vaccin antigripal gratuit, 3.240 au fost folosite pentru imunizarea  pacienților cu risc.

„Este normal să crească numărul cazurilor, este un fenomen natural. Săptămâna trecută am avut raportate 1.884 de cazuri, acum avem 2.169, înainte am avut 1.895 și cu o altă săptămână înainte erau deja 2.181. Încă este în jurul normalului, nu putem vorbi de o epidemie. Mai avem 2.290 de doze de vaccin, ele sunt distribuite la cabinetele medicilor de familie din județ. Sfatul meu este ca toți cei care au boli cronice să meargă la medicul de familie să se vaccineze, iar dacă se termină cumva dozele, să cumpere vaccinul și să îl facă repede. Mor oameni anual din cauza faptului că nu se vaccinează, sezonul trecut au fost mai multe decese la nivel național decât în ultimii 5 ani. Virusul s-a sălbăticit, a devenit mai agresiv, și la nivel european au fost mai multe decese. Trebuie pus accent pe vaccinare pentru că numai așa crește imunitatea, este singura modalitate, restul sunt teorii”, a explicat medicul epidemiolog din cadrul DSP Covasna, dr. Sánta Ferenc.

Acesta este de părere că lipsa de interes a populației, când vine vorba de imunizarea antigripală, se datorează faptului că oamenii au convingerea greșită că nu se pot îmbolnăvi, iar dacă ar face-o, s-ar putea trata cu leacuri băbești.

În primele luni ale acestui an gripa a făcut trei victime în județul Covasna: o tânără de 17 de ani, din zona localității Baraolt, care era însărcinată; un bărbat în vârstă de 53 de ani din Tulcea, internat pentru o intervenție chirurgicală, dar transferat la Secția de boli infecțioase întrucât prezenta semnele unei infecţii respiratorii grave, dar și un tânăr de  23 de ani din municipiul Sfântu Gheroghe.

Articolul precedentReprezentanții Primăriei Sfântu Gheorghe au participat la o călătorie de studii în Slovenia
Articolul următorNumărul incendiilor provocate de coșurile de fum, în scădere în județul Covasna