La nivelul județului Covasna numărul incendiilor izbucnite din cauza coșurilor de fum necurățate corespunzător a scăzut considerabil față de anul trecut, potrivit datelor Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Covasna.

Dacă în cursul anului 2017 pompierii covăsneni au intervenit pentru stingerea a 17 incendii produse cel mai probabil din cauza coșurilor de fum necurățate corespunzător, anul acesta numărul a scăzut considerabil, fiind înregistrate 6 astfel de incendii, soldate doar cu pagube materiale.

„Anul acesta am avut 6 incendii care au avut drept cauză probabilă coșurile de fum necurățate corespunzător și alte 9 incendii care au avut drept cauză utilizarea necorespunzătoare a mijloacelor de încălzire (depozitarea jarului în apropierea materialelor combustibile, jar căzut din sobă), dar fără victime omenești, doar cu pagube materiale. Numărul celor produse din cauza coșurilor de fum a scăzut foarte mult, în anul 2017 erau înregistrate 17, fără pagube însă, pentru că ardea doar funinginea din interiorul coșului. Din fericire au fost anunțate la timp și nu s-au extins și la acoperiș. Anul trecut am avut 8 incendii provocate de jar”, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Covasna.

Conform Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), la nivel național în ultimii 6 ani peste 1.000 de persoane au decedat în incendii. O creștere substanțială a evenimentelor se înregistrează în lunile de iarnă, atunci când sunt folosite instalații și echipamente pentru a încălzi locuința.

În cele mai multe dintre situații, cauzele care au condus la producerea incendiilor au constat în sisteme de încălzire defecte, mijloace de încălzire improvizate sau nesupravegheate, coș de fum necurățat, instalații electrice defecte sau echipamente electrice improvizate.

Sub sloganul „Incendiul nu iartă!” pompierii vin cu sfaturi pentru ca astfel de incindente să poată fi evitate: 

– curățați periodic coșurile de fum;

– nu folosiți sobe și alte mijloace de încălzire defecte sau cu improvizații;

– nu utilizați echipamente electrice cu defecte sau improvizații;

– nu lăsați la îndemâna copiilor chibrituri, brichete;

– educați și supravegheați copiii pentru a nu se juca cu focul.

Articolul precedentNumărul cazurilor de gripă din județul Covasna, în ușoară creștere
Articolul următorRestricții de trafic în Sfântu Gheorghe cu ocazia zilei de 1 Decembrie