În cadrul proiectului internațional „YOUMIG – Îmbunătățirea capacităților instituționale și facilitarea cooperării pentru gestionarea impactului migrației transnaționale a tinerilor”, reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe au participat la o călătorie de studii de două zile în Maribor, Slovenia.

La sfârșitul lunii noiembrie, în cadrul proiectului internațional YOUMIG, reprezentanții Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe au participat la o călătorie de studii de două zile în capitala şi al doilea cel mai mare oraș din Slovenia – Maribor. În cadrul proiectului, opt țări de-a lungul Dunării, împreună cu 16 parteneri, printre care se numără instituții de cercetare, birouri statistice, universități și primării, studiază efectele migrației internaționale a tinerilor (15-34 ani). Scopul proiectului este asigurarea unor instrumente primăriilor care pot concura cu fenomenul migrației tinerilor de acasă și poate oferi ajutor la reintegrarea tinerilor care se întorc acasă.

La întrunire partenerii au prezentat realizările lor de până acum, dar au discutat și despre sarcinile perioadei următoare. În cadrul proiectului, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe a realizat un studiu status quo local, cu titlul „Migrarea internațională a tinerilor în Sfântu Gheorghe, procese, efecte și provocări”. Studiul a arătat că în oraș vin în majoritate cetățeni din țară, însă între cei care pleacă din Sfântu Gheorghe sunt și imigranți pe termen scurt și pe termen lung, cei din urmă părăsind orașul din cauza locurilor de muncă sau a studiilor.

Sepsinet.ro, noul site de integrare a tinerilor întorşi acasă

Pagina care va fi pornită în curând – www.sepsinet.ro – servește la integrarea în societatea și în circulația orașului a tinerilor care se întorc acasă. Pe pagină vor putea fi citite poveștile de reintegrare ale tinerilor întorși acasă din străinătate și interviuri realizate cu tineri rămași acasă și conducători ai instituțiilor. Pe site se vor regăsi și anunțuri pentru locuri muncă, precum și toate informațiile care i-ar putea interesa pe cei dornici să se întoarcă acasă, oferindu-le informații și ajutor. Interfața are și rolul de a întări senzația de comunitate în tinerii întorși acasă.

Pagina va conține și baza de date a unui OSS (ghișeu unic) virtual, care funcționează și în prezent ca un portal de informații pentru tinerii întorși acasă din străinătate (și nu numai), în biroul de Relații cu Publicul, Informații, Registratură al Primăriei Municipiului Sfântu Gheorghe. Cei întorși acasă din străinătate pot solicita informare gratuită privind administrarea actelor oficiale, precum și despre servicii medicale, educaționale, culturale și economice.

În perioada următoare, Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe va lucra la elaborarea unei strategii de migrație locală, pentru a-i atrage înapoi acasă pe tinerii plecați, dar și pentru facilitarea reintegrării persoanelor deja întoarse.

Articolul precedentPregătiri de sărbători la domeniul Mikes din Zăbala
Articolul următorNumărul cazurilor de gripă din județul Covasna, în ușoară creștere