Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare Covasna a anunţat confirmarea a încă trei cazuri de pestă porcină africană în zona Baraolt, unde au fost descoperiţi, în ultimele zile, mai mulţi porci mistreţi contaminaţi cu acest virus.
Directorul executiv al DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, a precizat că primele trei cadavre de mistreţi au fost găsite vinerea trecută pe fondul de vânătoare Brăduţ, iar analizele de laborator au confirmat prezenţa virusului pestei porcine.
În aceeaşi zi, a mai fost găsit un mistreţ mort la graniţa dintre fondurile de vânătoare Cormoş şi Herculian, iar sâmbătă au fost depistaţi doi porci mistreţi care prezentau semnele clinice ale bolii, prin urmare au fost împuşcaţi.
„De la toate cele şase cadavre de mistreţ au fost recoltate probe pentru analize de laborator, care au confirmat prezenţa virusului. Cadavrele au fost îngropate în condiţii de biosecuritate”, a declarat dr. Siko Barabasi Sandor.
Acesta a menţionat că potrivit Planului de măsuri pentru controlul bolii la mistreţi, s-a stabilit o zonă infectată de 8 km în jurul locului unde au fost găsite cadavrele, respectiv pe raza localităţilor Vârghiş, Doboşeni, Filia, Brăduţ, Tălişoara, toate din judeţul Covasna, respectiv o zonă tampon în jurul zonei infectate de minimum 5 km, pe raza localităţilor Baraolt, Racoşul de Sus, Căpeni, Bodoş, Biborţeni, Băţanii Mari, Băţanii Mici şi Herculian din judeţul Covasna, Augustin din judeţul Braşov şi Ocland, Satu Nou, Crăciunel şi Mereşti din judeţul Harghita.
Vor fi vânaţi toţi mistreţii
Planul prevede că în zona infectată de 8 km vor fi vânaţi toţi mistreţii, precum şi animalele de pradă, cu excepţia ursului, şi se vor intensifica patrulările pentru depistarea porcilor mistreţi morţi sau bolnavi.
Totodată, exploataţiile de porci domestici din zona infectată vor fi puse sub supraveghere oficială şi vor fi instituite măsuri de restricţionare a deplasării animalelor.
Şi în zonele neafectate de pestă se va interveni pentru reducerea efectivului de mistreţi, prin vânarea unei cote suplimentare de intervenţie aprobată de Ministerul Apelor şi Pădurilor.
Autorităţile au dispus, de asemenea, interzicerea organizării de târguri de animale, instalarea de dezinfectoare cu soluţie de Virkon, sodă caustică sau clorură de var la intrările şi ieşirile din gospodăriile populaţiei care deţin porci, precum şi dezinfectarea mijloacelor de transport la intrarea şi ieşirea din zona afectată.