Direcția de Sănătate Publică (DSP) Covasna va demara la începutul săptămânii viitoare campania de vaccinare împotriva HPV  (Human Papilloma Virus), în stoc fiind 90 de doze de care vor beneficia, cu prioritate, tinerele înscrise pe listele medicilor de familie în perioada 2017-2018, și care au vârste cuprinse între 11 și 14 ani.

„Campania de vaccinare începe după data de 20 ianuarie și vor fi vaccinate fetele care au fost înscrise în perioada 2017-2018. Din aceste 90 de doze, 56 sunt pentru fetele cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani, iar aproximativ 30 de doze pentru cele care au împlinit între timp vârsta de 15 ani, adică vreo 10 copii care vor primi câte 3 doze. La momentul în care au fost înscriși au avut vârsta vaccinală dar au întârziat dozele. Cei peste 14 ani necesită 3 doze de vaccin, iar cei cu vârste între 11 și 14 ani doar două doze”, a explicat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella.

Campania de vaccinare a fost precedată de o campanie de informare și conștientizare a publicului cu privire la pericolul reprezentat de HPV și protecția oferită de vaccin, iar la nivelul județului Covasna 10 medici de familie au primit cereri pentru înscrierea pe liste.

Infecția cu virusul HPV este una dintre cele mai frecvent întâlnite în întreaga lume. Studiile arată că toate femeile active din punct de vedere sexual sunt vulnerabile în fața unei posibile infecții cu acest virus, iar 8 din 10 vor contracta cel puțin un tip de HPV, la un moment dat, pe parcursul vieții.

În prezent, există peste 120 de tipuri HPV, iar infecțiile produse de acestea sunt de cele mai multe ori asimptomatice, ceea ce înseamnă că pacienții pot fi infectați cu acest virus fără să știe.

Articolul precedentAproape 6.000 de covăsneni vaccinați antigripal. Doar 300 de doze rămase
Articolul următorAu început înscrierile la a 6-a ediție a Bienalei de Artă Grafică