Cea de a 6-a ediție a Bienalei internaționale de grafică a Ținutului Secuiesc propune abordarea aspectelor politice, culturale, ecologice, economice sau sociale, tema din acest an fiind „Structura haosului”, au anunțat organizatorii.

Aceștia au lansat înscrierile pentru concursul care în acest an împlinește 10 ani de la înființare.

„Centrul de Artă din Transilvania este unul dintre beneficiarii bienalei, căci lucrările premiate ajung în colecția de artă a insituției și asigură un cadru internațional, contribuind la creșterea nivelului expozițiilor selectate din această colecție. Astfel putem arăta nu numai deschiderea noastră către lume ci și faptul că operele de artă regionale reprezentate de către instituția noastră sunt într-adevăr competitive și în comparație cu arta contemporană a lumii”, a precizat Zoltán Vécsi Nagy, directorul Centrului de Artă din Transilvania.

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în cursul zilei de marți, Apor Ferencz S., curatorul bienalei a prezentat reprezentanților presei conceptul ediției din acest an și a vorbit despre noutățile și schimbările referitoare la acest eveniment.

„G6 așteaptă răspunsuri de la artiști ai diferitelor națiuni, provenind din culturi diferite, dorind să afle cum reacționează ei la problemele mediului lor sau la problemele mondiale folosind limbajul artei contemporane. Ce fel de răspunsuri dau ei dacă este vorba de globalizare, probleme politice și economice sau alte problematici sociale? Cum se manifestă problemele mediului lor înconjurător sau problemele vieții lor personale în arta lor, cum este posibilă reprezentarea tradiției sau a reînnoirii absolute cu ajutorul limbajului graficii contemporane”, a declarat Ferencz Apor.

Acesta a subliniat că este un adevărat progres profesional încheierea acordului trilateral de cooperare cu biroul care se ocupă de organizarea Trienalei Internaționale de Grafică din Cracovia, și cu conducătorii galeriei de artă din Miskolc, organizatorii Trienalei de Grafică din Miskolc.

„Prin acest acord avem posibilitatea să promovăm evenimentele noastre în mod reciproc, să ne împărtășim experiențele, să organizăm programe de schimb între artiști și expoziții, să decernăm premii la evenimentele organizate de partenerii noștri de cooperare. Câștigătorul premiului Cracoviei, care se acordă la Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc va avea posibilitatea să se prezinte cu o expoziție inidviduală la Cracovia”, a mai spus curatorul.

Cei interesați se pot înscrie până în data de 20 martie 2020, exclusiv prin intermediul formularul online de pe pagina https://grafikaiszemle.ro.

Lucrările selectate vor constitui materialul catalogului și al expoziției bienalei. Despre anunțul de participare și regulament se pot găsi informații suplimentare pe pagina de internet www.grafikaiszemle.ro.

Vernisajul bienalei din acest an, respectiv festivitatea de premiere, vor avea loc în data de 9 octombrie 2020 în Centrul de Artă Transilvania din Sfântu Gheorghe. Tot în acea perioadă se va deschide și expoziția artistului plastic chinez Jing Liu, iar programele bienalei vor fi însoțite de o serie de alte evenimente în mai multe localități din împrejurimi.

„Acest eveniment se realizează prin munca organizatoare comună a trei județe, iar după mai mulți ani de absență și județul Mureș este mai activ în rândul organizatorilor, fiind reprezentat de Muzeul de Artă a județului Mureș, care va găzdui expoziția realizată din materialul selectat al bienalei din anul 2020.” De asemenea a mai subliniat, că G6 își propune să faciliteze ca operele de artă să fie mai ușor interpretabile și accesibile pentru publicul larg”, a precizat István Imreh, directorul Centrului de Cultură al județului Covasna.

Cea de a 6-a ediție a Bienalei de grafică a Ținutului Secuiesc este organizată de Centrul de Cultură al Județului Covasna, alături de Consiliie Județene Covasna, Harghita și Mureș, Centrul Cultural și de Arte Lăzarea, respectiv a Muzeul Județului Mureș.

Articolul precedentLuni începe campania de vaccinare împotriva HPV. 90 de doze în cabinetele din județul Covasna
Articolul următorNoi focare de pestă porcină şi trichineloză în judeţul Covasna