6 comune din județul Covasna nu dispun la ora actuală de medici de familie, iar situația se va înrăutăți în anii următori, potrivit Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna.

Asistenţa medicală primară este asigurată, la ora actuală, de 98 medici de familie titulari, din care 55 în mediu urban, și 43 în mediu rural, însă în câțiva ani aproximativ jumătate dintre aceștia vor ieși la pensie.

Mai mult, în localitățile Dalnic, Malnaș, Micfalău, Moacșa, Poian și Valea Mare nu a mai rămas niciun medic de familie, bolnavii fiind nevoiți să străbată zeci de kilometri pentru a-și verifica starea de sănătate sau pentru a primi o banală rețetă.

„În anii următori judeţul se va confrunta cu o problemă gravă şi anume lipsa medicilor de familie. Aceasta datorită faptului că vârsta medie a medicilor de familie este mare. Din 98 medici de familie, 52 medici au împlinit sau vor avea în anul 2018 vârsta de 60 de ani sau peste 60 de ani. Dintre aceştia, un număr de 19 medici au deja sau vor avea în acest an vârsta peste 65 de ani. Menţinerea lor în activitate se avizează anual de către o comisie comună a Direcţiei de Sănătate Publică Covasna, a Casei de Asigurări de Sănătate Covasna şi a Colegiului Medicilor filiala Covasna, în baza Legii 113/2016”, transmit reprezentanții DSP Covasna.

Alte 23 de localități riscă să rămână fără medici de familie

Potrivit datelor Direcției de Sănătate Publică Covasna, în următorii ani nu vor mai avea medici de familie nici localitățile Sfântu Gheorghe, Baraolt, Covasna, Întorsura Buzăului, și Târgu Secuiesc. De asemenea, comunele Aita Mare, Băţanii Mari, Belin, Bixad, Boroşneu Mare, Brăduţ, Breţcu, Catalina, Cernat, Ghelinţa, Micfalău, Moacşa, Ozun, Sânzieni, Sita Buzăului, Turia, Vârghiş, Zăbala figurează pe lista localităților în care în perioada următoare va fi nevoie de înlocuirea medicilor de familie care se pensionează.

Cei interesaţi de o carieră medicală în judeţul Covasna se pot adresa Direcţiei de Sănătate Publică la adresele de e-mail: [email protected], [email protected], sau la numerele de telefon: 0267-351398, 0745-024480.

Articolul precedentDouă școli covăsnene implicate într-un program de integrare a persoanelor cu dizabilități
Articolul următorPe lângă pesta porcină africană, ne amenință și pesta rumegătoarelor mici