Niciun caz de turbare la animalele sălbatice şi domestice nu a mai fost confirmat în judeţul Covasna în ultimii ani, potrivit şefului Direcţiei Sanitar-Veterinare, dr. Sikó Barabási Sándor, care apreciază că rezultatul se datorează campaniilor de vaccinare a vulpilor din pădurile judeţului, derulate în ultimii ani.

Potrivit acestuia, prezenţa virusului nu a mai fost semnalată în judeţ de cel puţin 8 ani, ultimele cazuri fiind identificate în apropiere de localităţile Sfântu Gheorghe şi Baraolt.

„Din fericire de mult nu am mai avut, la nicio specie, şi asta cel mai probabil se datorează faptului că de 5 ani se aruncă din avion şi cu alţi doi ani înainte se depuneau manual acele momeli vaccinale împotriva rabiei, pe terenurile agricole şi în pădure, unde de obicei umblă vulpile. Foarte exact nu pot să spun, dar ştiu că ultimele cazuri le-am avut în zona Baraolt şi în zona Sfântu Gheroghe, în urmă cu vreo 8 ani. La efectivele de animale domestice, conform unui program strategic naţional de eradicare a bolii, se face vaccinarea antirabică la câini şi pisici”, ne-a precizat dr. Sikó Barabási Sándor.

Acesta ne-a explicat şi că Direcţia Sanitar-Veterinară derulează două ori pe an campanii de vaccinare anitrabică şi de distribuire a momelilor vaccinale, atât manual, cât şi aerian, iar vânătorile de control efectuate au rolul de a dovedi faptul că vulpile au consumat aceste momeli şi au căpătat imunitate.

„Campaniile de vaccinare antirabică se ţin din octombrie până în februarie, iar în luna iulie a fost o campanie de distribuire a momelilor vaccinale, s-au recoltat şi se recoltează probe de la vulpile împuşcate pentru a analiza eficienţa vaccinării, pentru că în funcţie de ce găsim în aceste vulpi putem să stabilim dacă momelile au fost consumate şi putem afla ce reacţii a avut organismul – dacă animalul a răspuns imunologic sau nu”, a mai spus şeful DSV Covasna.

Articolul precedent„Pasivitatea naşte corupţie”. O campanie de conştientizare anticorupție, gândită de tineri pentru tineri
Articolul următorTurul României la Ciclism trece joi prin judeţul Covasna