Pompierii covăsneni ar putea avea, în sfârșit, poligon de pregătire, asta după ce în ultimii ani conducerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Covasna a căutat soluții, împreună cu autoritățile județene și locale, pentru identificarea unui spațiu adecvat pregătirii operative a salvatorilor covăsneni.

Inspectorul şef al ISU Covasna, locotenent colonelul Adrian Simtea, a amintit în ședința de evaluare a activității ISU pe anul 2019, că la nivelul județului nu există în prezent un spațiu de pregătire pentru personalul operativ, aspect care poate afecta calitatea intervențiilor la care sunt chemați pompierii covăsneni, în condițiile în care numărul incendiilor s-a dublat în 2019 față de anul anterior.

Acesta a precizat că se fac eforturi pentru amenajarea unui poligon, în acest sens fiind deja identificat un teren la ieșirea din Sfântu Gheorghe spre Ilieni.

„Pregătirea în domeniul situațiilor de urgență este o componentă fără de care pompierii nu ar putea să își desfășoare activitatea. Așa cum e normal și firesc, avem parte de pregătire de specialitate și pregătire fizică. Noi nu avem poligon la nivelul județului, nu avem unde să mergem cu pompierii să facem pregătire de specialitate, poate chiar și în comun cu pompierii serviciilor voluntare pentru situații de urgență. Am identificat spațiul – un teren care este al nostru, aflat la ieșire din Sfântu Gheorghe spre Ilieni, iar împreună cu Consiliul Județean Covasna am găsit înțelegere asupra faptului că pompierii au nevoie de un astfel de poligon și sperăm că începând de anul acesta și continuând cu anii următori să reușim să realizăm un astfel de poligon. Să nu uităm că anii trec și peste pompierii de azi, iar cei care vor veni în viitor vor trebui să fie pregătiți undeva”, a spus lt.col. Adrian Simtea.

El a mai precizat că între timp salvatorii covăsneni se antrenează la unitățile din alte județe, fapt ce presupune deplasări și reducerea efectivului de pompieri din cadrul ISU Covasna pe durata pregătirii, în condițiile în care anul trecut, spre exemplu, au fost înregistrate cele mai multe incendii în gospodării din ultimii 10 ani – 159 la număr.

„Sunt câteva centre la nivel național dar asta presupune scoaterea de la locul de muncă a celor de aici și trimiterea lor la Suceava, sau în alte zone ale țării, ca să facă pregătire, o pregătire pe care ar trebui să o facă aici”, a mai spus lt.col. Adrian Simtea.

Articolul precedentISU Covasna va avea din acest an „Dispecerat integrat 112”
Articolul următorISU Covasna: „2019: cele mai multe incendii în gospodării din ultimii 10 ani”