După cazul Caracal din 2019, care a zguduit o țară întreagă și a șocat opinia publică, mai ales după ce s-a dovedit că sistemul de apeluri de urgență 112 nu funcționează așa cum ar trebui, autoritățile din toată țara aduc primele schimbări.

În câteva județe, printre care și Mureș sau Hunedoara, au fost puse în funcțiune dispecerate integrate, iar din acest an, un astfel de centru în care vor fi integrate toate structurile care gestionează apelurile de urgenţă la numărul 112 va fi înfiinţat și în municipiul Sfântu Gheorghe, printr-un proiect coordonat de Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) şi finanţat cu 100.000 de lei de către Consiliul Judeţean Covasna.

Inspectorul şef al ISU Covasna, locotenent colonelul Adrian Simtea, a precizat că au fost achiziționate deja echipamentele și materialele necesare pentru amenajarea acestui dispecerat, iar în perioada următoare acesta va deveni funcțional.

„Prin Dispeceratul ISU Covasna, în 2019 au intrat 7.751 de apeluri. Dintre acestea, doar 3.676 au fost gestionate cu structuri proprii sau în cooperare, diferența au reprezentat-o solicitări non-urgente, sau au fost gestionate către alte structuri cu atribuții. Este un procent destul de mare de apeluri non-urgente, și sunt tot felul de solicitări, unele chiar hazlii. Având în vedere unele evenimente din anul 2019, și nu numai, la nivel național se dorește realizarea unor dispecerate integrate. Unele funcționează deja în județe precum Hunedoara, Mureș, unele chiar și la București, dar se dorește implementarea acestor dispecerate integrate în toate județele. Am identificat și resursele necesare, cu sprijinul Consiliului Județean Covasna, și am și achiziționat echipamente și diferite materiale pentru amenajarea unui astfel de dispecerat integrat și la nivelul inspectoratului nostru. Sperăm ca în perioada următoare să putem spune că este deja finalizat”, a spus lt.col. Adrian Simtea.

În luna septembrie a anului trecut, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat că noul centru va funcţiona în incinta ISU Covasna şi va asigura o mai bună coordonare a activităţii de intervenţie.

Articolul precedentRezultate Loto 6/49, duminică, 2 februarie
Articolul următorISU Covasna va avea în sfârșit poligon de pregătire