Anul 2019 a însemnat pentru pompierii covăsneni de două ori mai multe intervenții pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, față de anul precedent, iar numărul celor produse în gospodăriile din județ a fost cel mai mare înregistrat în ultimii 10 ani, arată bilanțul instituției pe ultimele 12 luni.

În cele mai multe situații, de vină au fost defecțiuni ale instalațiilor electrice, sau coșurile de fum necurățate sau amplasate necorespunzător, iar pagubele s-au cifrat la 3,5 milioane de lei.

„În 2019 s-a înregistrat cel mai mare număr de incendii din ultimii 10 ani – 159, suntem într-o oarecare creștere și nu vorbim despre incendii de vegetație uscată, ci despre incendii care s-au manifestat în proporție covârșitoare la gospodării ale populației. Pe timpul intervențiilor s-au protejat bunuri și instalații în valoare totală de 77 de milioane de lei, iar pagubele produse au fost în valoare de 3,5 milioane lei (…) Cele mai multe cauze de producere a incendiului au fost probleme la instalația electrică sau coș/burlan defect sau necurățat sau amplasat necorespunzător. Aceste cauze reprezintă 50% din totalul cauzelor de incendiu. Au crescut și incendiile de vegetație uscată. Față de 2018 s-au dublat aproape. Este drept că nu am avut la fel de multe ca în perioada 2011-2012, când au fost doi ani secetoși și cu multe incendii”, a precizat lt.col. Adrian Simtea, la prezentarea bilanțului instituției.

Potrivit acestuia, din fericire cele mai multe incendii s-au soldat doar cu pagube materiale, în ultimii 7 ani, la nivelul județului Covansa fiind înregistrate doar 6 decese, reprezentând 0,46% din numărul total de decese înregistrate la nivel național în urma incendiilor, respectiv 1.297.

Articolul precedentISU Covasna va avea în sfârșit poligon de pregătire
Articolul următorCe condiții au deținuții în arestul preventiv al IPJ Covasna: aer condiționat, masă de ping-pong, TV, biciclete eliptice și bibliotecă