Am putea crede că deținuții, chiar și cei aflați în arest preventiv, duc o viață mizeră, lipsiți de multe dintre „privilegiile” pe care le are o persoană aflată în libertate. Contrar așteptărilor, infractorii au parte de tot confortul, și cel mai probabil trăiesc mai decent decât mulți dintre cei care „se zbat” zilnic să pună o pâine „cinstită” pe masă.

Pentru că până acum nu prea s-a vorbit despre acest subiect, am fost curioși să aflăm care sunt condițiile pe care le au cei care ajung în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna.

11 camere de cazare a căror capacitate maximă este de cel mult două persoane. Centrul este prevăzut cu două băi – una pentru bărbați și alta pentru femei, și două cabine de duș separate (bărbați și femei). Fiecare cameră este prevăzută cu aparat de aer condiționat, televizor, radio, masă și cazarmament (saltea, pernă, pătură, cearșaf etc).

Pe lângă toate acestea, persoanele private de libertate au la dispoziție un club/bibliotecă, două biciclete eliptice, jocuri recreative, o curte exterioară pentru plimbări, prevăzută cu masă de tenis, spalier pentru exerciții fizice, două frigidere pentru păstrarea alimentelor primite cu ocazia vizitelor, o mașină automată pentru spălarea hainelor, două suporturi mobile pentru uscarea rufelor și un telefon public.

Durata maximă de reținere este de 24 de ore, iar durata de arestare preventivă este de cel mult 180 de zile, pe perioada urmăririi penale.

Potrivit reprezentanților IPJ Covasna, săptămâna trecută, în Centru se aflau 3 persoane, printre care și un minor, reținut pentru o perioadă de 30 de zile în baza unui mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Sfântu Gheorghe, fiind cercetat penal pentru tâlhărie.

Ceilalți doi bărbați au fost arestați preventiv pentru infracțiunile de omor calificat și tentativă de omor.

Am încercat să aflăm și câți minori au fost reținuți preventiv în ultimii 5 ani, sau care au fost cele mai grave fapte comise pentru care s-a recurs la arestul preventiv, însă ni s-a transmis că astfel de date nu sunt păstrate în evidențele IPJ Covasna.

20 de lei/zi pentru hrană

E adevărat și că nu toți cei care ajung în arestul preventiv sunt infractori. Unii sunt considerați suspecți în anumite dosare, iar la final sunt absolviți de vină. Printre cei privați de libertate se află și minori, dar și femei, iar condițiile trebuie să fie unele decente.

În medie, pentru hrana zilnică a unui deținut aflat în arestul preventiv al IPJ Covasna este alocată suma de 20 de lei (2.250-2.855 kcal/zi), însă aceștia pot primi și pachete cu ocazia vizitelor: un pachet/lună, care să conțină cel mult 10 kg alimente, maxim 6 kg fructe (cu excepția lămâilor și derivatelor acestora care sunt interzise dintr-un considerent de siguranţă, întrucât se pare că fructul în sine, chiar şi coaja, reprezintă ingrediente importante în fabricarea alcoolului), dar și apă sau băuturi răcoritoare în limita a 20 l.

Persoanele reținute au la dispoziție obiecte de igienă personală, lenjerie de pat, căldură, aer condiționat, acces la apă caldă, asistență medicală permanentă și acces la TV.

Programul de vizite

Pe lângă activitățile zilnice, deținuții au dreptul la 30 de minute, până la două ore pentru vizite, zilnic, între orele 08:00-16:00, inclusiv în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale, dar și de convorbiri telefonice, pe cheltuiala lor.  

„Pot fi vizitate de membrii familiei, aparținători sau alte persoane, în baza unei cereri scrise înaintată către șeful centrului, cu aprobarea prealabilă a procurorului care efectuează sau supraveghează urmărirea penală, în cursul urmăririi penale. Minorii beneficiază de 6 vizite/lună, iar majorii de 4 vizite/lună. Vizitele se desfășoară într-un spațiu special amenajat sub supraveghere video, cu dispozitiv de separare, tip cabină, sau fără dispozitiv de separare (de regulă în cazul minorilor). Convorbirile telefonice se efectuează de la telefonul public cu cartelă, instalat în incinta centrului, exclusiv pentru exercitarea acestui drept de către persoanele private de libertate, în condiții de confidențialitate. Cheltuielile ocazionate de efectuarea convorbirilor telefonice sunt suportate de către persoana privată de libertate, prin achiziționarea, prin intermediul administrației centrului, de cartele telefonice. Persoana privată de libertate solicită exercitarea dreptului la convorbiri telefonice prin cerere scrisă adresată șefului centrului, cu indicarea în cuprinsul acesteia a listei cu numele, prenumele, calitatea persoanelor și numerele de telefon”, a transmis purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna, subinspector Radu Stroe.

Persoanele majore private de libertate pot beneficia de convorbiri telefonice de trei ori pe săptămână (trei apeluri cu durata maximă cumulată de maxim 30 de minute); în vreme ce minorii au dreptul la convorbiri telefonice de cinci ori pe săptămână.

În plus, la cerere, aceștia beneficiază de convorbiri telefonice cu apărătorul ales de câte ori solicită acest lucru.

Și pentru că am fost curioși să aflăm cum arată o zi din viața unei persoane arestate preventiv, le-am solicitat reprezentanților IPJ Covasna programul zilnic al Cetrului de Arest Preventiv Covasna:

06:00  Deşteptarea

Imediat după deşteptare, persoanele private de libertate vor desfăşura un program administrativ constând în: aranjarea aşternutului, aranjarea îmbrăcămintei, curăţenia camerei, program fiziologic, igienă personală şi echipare completă, punerea în ordine a obiectelor de uz personal.

– 06:30 – 07:00 Masa de dimineaţă

– 07:00 – 07:30 Apelul de dimineaţă

Cu ocazia apelului, persoanele private de libertate care au de rezolvat diferite probleme personale, solicită agenţilor de poliţie aflaţi în serviciu să îi înscrie la audiență pentru: conducerea unităţii, medic, anchetator, şef birou, etc. Cu acest prilej se înmânează cererile scrise (convorbiri telefonice, cumpărături, etc).

– 07:30 – 10:00 Program de voie

Persoanele private de libertate pot citi presa, asculta  programul radio oferit prin reţeaua proprie a locului de deţinere ori desfăşura alte activităţi cu respectarea normelor de ordine interioară.

10:00 – 10,30 Acces la magazia arestului

Persoanele private de libertate au acces zilnic la bunurile proprietate personală şi la alimentele care sunt păstrate la magazia arestului.

– 10:30 – 14:30 Program administrativ

Persoanele private de libertate desfăşoară activităţi privind igiena personală, menţinerea curăţeniei în camerele de detenţie şi beneficiază de vizionarea programelor TV, acces la bibliotecă, la cele 2 biciclete, la clubul amenajat în incinta locului de deţinere.

– 14,30 – 15:30 Masa de prânz

– 15:30 – 19:00 Program administrativ și recreativ

Persoanele private de libertate desfăşoară activităţi privind igiena personală, menţinerea curăţeniei în camerele de detenţie şi beneficiază de vizionarea programelor TV, acces la bibliotecă,  la cele 2 biciclete, la clubul amenajat în incinta locului de deţinere.

– 19:00 – 19:30 Apelul de seară

– 19:30 – 20:30 Timp liber la dispoziție

– 20:30 – 21:00 Masa de seară

– 21:00 – 22:00 Program administrativ de seară

 Igienizarea  camerei,  vizionarea programelor TV, satisfacerea necesităţilor fiziologice şi igiena personală, echiparea pentru culcare.

– 22:00-06:00  Program de odihnă

După stingere este interzisă desfăşurarea oricăror activităţi care ar perturba programul de odihnă al celorlalţi arestaţi.

Purtătorul de cuvânt al IPJ Covasna a mai transmis și că între orele 08:00-16:00, persoanele private de libertate sunt scoase cel puțin o oră la plimbare în curtea special amenajată în incinta centrului.

Acestea beneficiază și de asistență medicală, juridică și psihologică.

Articolul precedentISU Covasna: „2019: cele mai multe incendii în gospodării din ultimii 10 ani”
Articolul următorCeremonie emoționantă la ISU Covasna: 3 plutonieri adjutanți au fost trecuți în rezervă