Numărul apelurilor false gestionate de Dispeceratul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Covasna prin serviciul de urgență 112 este în scădere față de anul trecut. În 2019, peste 500 de persoane au fost sancționate pentru apeluarea abuzivă sau pentru sesizări false, cea mai mare amendă aplicată de polițiștii covăsneni fiind în valoare de 5.000 de lei.

Datele IPJ Covasna relevă și faptul că de la începutul anului a crescut numărul apelanților care anunțau tamponări cu animale sălbatice în trafic.

„În ultima perioadă a fost înregistrat un număr ridicat de apeluri prin care au fost semnalate tamponări cu animale sălbatice pe drumurile publice, în mod special căprioare. Până la momentul actual, în anul 2019, la nivelul județului au fost sancționate peste 500 de persoane pentru apeluri false/abuzive la Sistemul Național Unic pentru Apeluri de Urgență 112, cea mai drastică sancțiune contravențională aplicată fiind în valoare de 5.000 de lei”, ne-au precizat reprezentanții IPJ Covasna.

Aceștia au precizat că evidențele statistice privind apelurile prin 112 nu cuprind informații referitare la vârsta apelantului, însă nu au existat sesizări ale elevilor referitoare la eventuale abuzuri comise de colegi.

În luna iunie a acestui an vă prezentam cazul unui bărbat de 33 de ani, originar din județul Mureș, care locuia fără forme legale în localitatea Bixad, și care a sunat la 112 anunțând că a fost victima unei agresiuni. (CLICK AICI)

Bărbatul le-a povestit oamenilor legii că ar fi fost agresat de persoane necunoscute și aruncat pe carosabil dintr-un autovehicul în care era pasager, însă în urma cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că realitatea a fost de fapt alta.

Omul se afla în stare avansată de ebrietate, după ce consumase alcool începând cu orele după-amiezii și fusese să petreacă și la un eveniment public pe raza comunei Ozun. La întorcerea spre casă a avut, de mai multe ori, întâlniri „mai puțin prietenoase” cu un stâlp și cu partea carosabilă, alegându-se cu mai multe leziuni și, pentru că i-a fost rușine de starea în care se afla, a sunat la 112 anunțând că ar fi fost agresat.

Oamenii legii i-au aplicat o amendă contravențională în valoare de 500 de lei și i-au recomandat ca pe viitor să folosească numărul 112 doar pentru situații care reclamă urgență.

Potrivit IPJ Covasna, alertarea falsă sau apelarea abuzivă a numărului de urgență 112 constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei. Totodată, potrivit legii, alertarea falsă a agențiilor specializate de intervenție este sancționată în prezent cu amendă de la 1.500 lei la 5.000 lei.

Anul trecut, Dispeceratul IPJ Covasna a gestionat peste 7.200 de apeluri prin 112, iar oamenii legii au aplicat 249 de amenzi pentru apelarea abuzivă.

Articolul precedentElevii covăsneni, „Mici meșteri populari” la MNCR Sfântu Gheorghe
Articolul următorGalerie FOTO. Primăria Covasna „bifează” alte câteva lucrări importante de reabilitare și modernizare a stațiunii