5.000 de puieți de stejar, arțar și vișin sălbatic au fost plantați în apropierea fostei cariere de piatră din cartierul Őrkő, printr-un program de educaţie ecologică şi civică iniţiat de Fundaţia Comunitară (HKA) Covasna.

Programul „Poarta Soarelui”, în cadrul căruia în perioada octombrie-decembrie 2019 au participat aproape 500 de elevi, a continuat fără participarea acestora din urmă, din cauza restricțiilor impuse de autorități pentru prevenirea răspândiri coronavirus.

Acţiunea de plantare a fost realizată de o firmă privată, specializată, iar elevii se vor ocupa pe viitor de îngrijirea acestor copaci.

„Programul a început cu ideea Évei Tulit, la care s-au alăturat parteneri și specialiști de la Fundația Comunitară Covasna și Institutul Balassi (inginerii silvici Barna Bereczki și Ernő Sipos, artistul plastic Péter Alpár și graficianul Attila Toró). Echipa inițială s-a apucat de lucru și, pe măsură ce a înaintat, programului i s-au alăturat tot mai multe persoane. Casa culturală Kónya Ádám a furnizat spațiul pentru educația de mediu, la care au participat aproape 500 de elevi în perioada octombrie-decembrie a anului trecut. Primăria a susținut ideea din primul moment, oferind suprafața și pregătind-o ulterior pentru plantare. Inițial, răsadurile trebuiau să fie plantate de către elevii care au participat la formare, însă din cauza stării de urgență am lăsat munca în seama profesioniștilor”, a transmis directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Potrivit acesteia, întreaga investiție s-a cifrat la 7.500 lei, în cadrul programului fiind plantați 1.500 de arțari și vișini sălbatici și 3.500 de stejari. Pentru protejarea răsadurilor, reprezentanții Primăriei au săpat un șanț în jurul zonei, și au instalat o cameră de supraveghere, primită „cadou” de la Asociația Vadon.

„Plantarea a avut loc la sfârșitul lunii martie, cinci persoane au lucrat trei zile pentru a planta puieții (…) Indicatoarele de avertizare din zonă au fost realizate de firma MultiNr. Valoarea totală a puieților și lucrărilor a fost de 7.500 de lei. O parte din bani au venit din donațiile din cutiile din magazinele Bertis, din donații individuale și din Serile Culturale Radnóti, organizate în acest scop. Asociația Carola a sprijinit, de asemenea, implementarea programului”, a mai trasmis directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna.

Programul continuă, urmând ca pădurea să fie extinsă cu câte 2.000 de răsaduri în fiecare an. În același timp, se dezvoltă și programul „Poarta Soarelui” din Parcul Memorial, o creație a artistului plastic Péter Alpár, care exprimă relația armonioasă dintre om și natură.

În ultimii 10 ani, Fundaţia Comunitară Covasna a investit în domenii precum educaţie, sănătate, protecţia mediului, cultură, economie şi sport.

Informatii suplimentare despre program: https://www.napkapu.info/ro/

Articolul precedentPrimăria Sfântu Gheorghe ajută locuitorii fără venituri
Articolul următorAlimente pentru persoanele nevoiașe