Nu există țară care să nu facă eforturi pentru a atrage cât mai mulți turiști străini, însă România nu are un plan coerent de dezvoltare a turismului, ne lipsește infrastructura, iar principala „comoară” a județului Covasna – turismul balnear nu este valorificat așa cum ar trebui, așa că de multe ori nu numai că nu atragem turiști în țară, dar chiar și noi optăm pentru destinații din afară.

Herman Rosner, unul dintre membrii Comisiei de Turism și destinații interne a Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT) din România, este de părere că elementul care poate să ofere succes turismului de incoming este originalitatea, și a subliniat că viitorul Aeroport Brașov-Ghimbav reprezintă „o perspectivă extraordinară” pentru a aduce turiști din străinătate.

Acesta consideră că este „o chestiune de opțiune” faptul că românii aleg de multe ori să își petreacă concediile în străinătate datorită condițiilor mai bune din unitățile de cazare și a serviciilor care sunt mult mai ieftine. În opinia sa, soluția pentru relansarea turismului pe plan intern și menținerea sănătății salariaților, lucru care implicit ar duce la economisirea unor sume importante din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, sunt tichetele de vacanță, însă firmele private nu au înțeles acest lucru.

„Atunci când am pornit proiectul voucherelor de vacanță aveam un grad de ocupare mediu, sub 30%, ceea ce înseamnă că nu poți să supraviețuiești dacă nu faci evaziune fiscală, nu poți să ții un bucătar, un ospătar ca lumea, o cameristă, să ai servicii de calitate. Dacă ai servicii de calitate poți să speri către turismul de incoming, să aduci turiști, iar industria hotelieră începe să aibă un grad de ocupare mai bun. Este o chestiune de opțiune faptul că turiștii aleg de multe ori să își petreacă concediile în străinătate. S-au majorat prețurile, pentru că raportul dintre cerere și ofertă determină prețul, iar dacă toți vrem să ne înghesuim în iulie și august, prețul va fi mai mare. Sigur că Bulgaria este mai ieftină, are tarife mai bune, dar fiecare are dreptul să-și facă vacanțele în funcție de cum și-a gestionat bugetul (…) Inițial, ideea a fost ca aceste tichete să nu fie impozitate deloc, ca diferență față de cele de masă care au 10% impozitare. Între timp s-a schimbat această viziune, dar este o chestiune pe care din păcate firmele private nu au înțeles-o, se plâng că este o mare fluctuație de personal, că nu au salariați, dar nu s-au gândit să îmbunătățească pachetul”, a spus specialistul în turism balnear.

Herman Rosner susține că foarte puțini români merg în concediu o dată pe an, iar o vacanţă la munte sau la mare poate preveni apariţia unor boli care se tratează, la ora actuală, „cu pumni de medicamente“. El a mai apreciat că măsura schimbării modului de acordare a tichetelor de vacanță și a valorii acestora în vederea stimulării utilizării lor și în extrasezon este binevenită.

„Lumea începe să conștientizeze ce sume enorme se cheltuiesc pe sănătate. Avem în continuare un sistem bolnav, vorbim prea puțin de prevenție, de educație, de sănătate, iar specialiștii vorbesc despre o mega tendință de revenire la tratamentul cu factori naturali (…) Sunt oameni care în viața lor nu au fost la un hotel, care n-au fost într-un concediu. Există acei  „5 R” pe care îi reiterez, și anume reducerea evaziunii fiscale, reducerea concediilor medicale, reducerea consumului de medicamente, refacerea forței de muncă și relansarea turismului intern. Din fericire dorința de a convinge populația de a nu mai alege concedii doar vara este luată pe partea de cointeresare și nu de obstrucționare (…) Nu pot merge toți în concediu în vârful de sezon și atunci cei care primesc vouchere în extrasezon e normal să aibă o valoare mai mare”, a mai spus specialistul în turism balnear.

Potrivit unui proiect al Ministerului Turismului, voucherele de vacanță vor putea fi utilizate exclusiv în perioadele aprilie-mai și octombrie-noiembrie, având o valoare mai mare decât cea a voucherelor acordate pentru sezon. Acestea vor putea fi acordate exclusiv în format electronic, iar angajaţii vor putea opta într-un an pentru o singură variantă de voucher, opțiunea neputând fi schimbată până în următorul an. Firmele care vor accepta tichete extrasezon în alte perioade decât cele prevăzute legal vor fi sancţionate cu amenzi de peste 50.000 de lei şi interzicerea pentru doi ani a acceptării acestor vouchere.

Articolul precedentAmenda vicepreședintelui CJ Covasna pentru Valea Uzului, anulată în instanță
Articolul următorRomânia, încă un pas pentru legalizarea canabisului în scop medicinal