Parlamentarii români vor să legalizeze canabisul, acesta urmând să fie folosit doar în scop medical, pe baza de rețetă, pentru afecțiuni extrem de grave cum ar fi cancerul sau SIDA.

Proiectul care prevede legalizarea cultivării, recoltării și comercializării canabisului a fost adoptat tacit, după ce senatorii nu l-au votat în termenul legal, urmând ca acesta să ajungă în Camera Deputațiilor care este for decisiv.

Dacă acesta va fi aprobat și promulgat de președintele României, Ministerul Agriculturii și Agenția Națională privind Canabisul se vor ocupa de stabilirea prin ordin comun a condițiilor de cultivare a plantei și criteriile privind calitatea culturilor.

Cine și în ce condiții poate cultiva canabis

Concret, Ministerul Agriculturii va emite anual, prin direcțiile pentru agricultură judeţene, autorizaţia care va permite cultivarea plantei, urmând ca în baza acesteia, Agenția Națională privind Canabisul să emită avizul într-un termen de cel mult 30 de zile de la depunerea documentației.

Cultivarea fără autorizatie a plantelor de canabis, indiferent dacă se urmăreşte sau nu un scop medical, este interzisă.

Proprietarul, posesorul sau deținătorul cu orice titlu al unui teren cu destinație agricolă sau cu orice altă destinație are obligația să distrugă plantele de Canabis care ar putea creşte spontan pe terenul respectiv. Costurile distrugerii plantelor spontane şi a culturilor neautorizate sunt suportate de către proprietar.

Documentele necesare pentru eliberarea autorizației

Pentru eliberarea autorizaţiei care le permite proprietarilor de terenuri cultivarea plantelor de canabis, în vederea utilizării în domeniul medical şi/sau în domeniul cercetării științifice, este nevoie de o cerere care poate fi depusă la direcțiile pentru agricultură şi dezvoltare rurală județene. De asemenea, cererea trebuie să fie însoțită de următoarele documente, în original și copie:

– actul constitutiv al persoanei juridice;

– titlul de proprietate sau, după caz, procese-verbale / adeverinţe de punere în posesie sau alte acte doveditoare ale utilizării legale a suprafeței de teren;

– contractele de valorificare a producţiei în vederea utilizării în domeniul medical a plantelor de canabis;

– raportul privind îndeplinirea condițiilor de cultivare a plantei de canabis și a criteriilor privind calitatea culturilor.

– documente care atestă că solicitantul, persoană juridică, desfăşoară o activitate ştiinţifică în domeniul cercetării medicale, în situația cultivării plantelor de canabis în vederea utilizării în domeniul ştiinţific ori tehnic.

Persoanele care desfăşoară operațiuni cu plante de canabis, substanțe și preparate ce conțin canabis, în scop medical, vor fi puse sub controlul și supravegherea Agenţiei Naţionale privind Canabisul.

Inspecția culturilor de plante de canabis se va efectua de către personalul împuternicit cu atribuţii de inspecții tehnice din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale şi structurilor teritoriale ale acestuia, precum și de către personalul împuternicit cu atribuții de inspecții tehnice din cadrul Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor și de către personalul responsabil de control din cadrul Agenției Naționale privind Canabisul, după caz.

Prescrierea medicală s-ar face în baza unor formulare speciale, securizate, sau în condici de prescripții medicale destinate exclusiv acestui scop, și va putea fi făcută atât în cadrul unităților sanitare umane, cât și în cele veterinare.

Documentul mai prevede că tratamentele pe bază de canabis vor putea fi prescrise pentru a scădea durerea cronică (în special în cazul pacienților care suferă de cancer) sau pentru a determina creșterea apetitului și reducerea pierderii în greutate, simptome asociate cu HIV/SIDA.

Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să primească votul decisiv al deputaților și să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

Articolul precedentHerman Rosner (ANAT): „E o chestiune de opțiune faptul că românii aleg concediile în străinătate”
Articolul următorPatronul lui Sepsi OSK, mândru de echipa lui după meciul pierdut cu FCSB