Peste 50 de localități din țară, printre care și cele din județul Covasna, afectate de inundații în perioada februarie-mai 2019, vor fi protejate în urma alocării de către Guvern a sumei de 194,6 milioane lei.

Fondurile vor fi utilizate pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de investiţii de prevenire şi înlăturare a efectelor calamităților naturale produse de inundații pe cursurile de apă din județele Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Caraş-Severin, Cluj, Covasna, Gorj, Hunedoara, Maramureș, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Vaslui, Vrancea.

„Refacerea construcțiilor hidrotehnice grav afectate de viiturile produse, asigurarea secțiunilor de scurgere a cursurilor de apă afectate de inundații precum și consolidarea malurilor în punctele critice reprezintă obiective pe termen scurt ale Ministerului Apelor și Pădurilor cu scopul punerii în siguranță a localităților riverane și implicit scoaterea de sub efectul inundațiilor. De asemenea, realizarea acestor lucrări va conduce la protejarea a peste 50 de  localități, favorizând dezvoltarea socio-economică şi de mediu durabilă a acestora, prin reducerea semnificativă a riscului la inundaţii”, se arată într-un comunicat publicat joi pe site-ul Ministerului Apelor și Pădurilor.

Potrivit aceleiași surse, în perioada februarie-mai 2019, în judeţele amintite s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice periculoase, care au dus la producerea unor importante pagube materiale, iar debitele au fost, în general, în creştere în majoritatea bazinelor hidrografice.

Peste 2 milioane de lei pentru lucrările din județul Covasna

În județul Covasna vor fi executate lucrări pe cursurile Râului Negru şi pâraielor Turia, Caşin şi Ghelința, proiectele însumând 2.232.000 lei.

Astfel, se va lucra la refacerea digurilor și malurilor de apărare pe pârâul Turia, în amonte de municipiul Târgu Secuiesc și pe pârâul Cașin – sectorul dintre localitățile Târgu Secuiesc și Valea Seacă, confluența cu Râul Negru. De asemenea, vor fi executate lucrări de regularizare pe pârâul Ghelința, ce presupun refacerea a 4 praguri de fund, refacerea protecției taluzului pe o distanță de 400 m și consolidarea malului pe o distanță de 60 m.

În ceea ce priveşte Râul Negru şi afluenţii săi, s-a prevăzut refacerea unei subtraversări și a unui corp de dig pe malul drept, în localitatea Băcel, în lungime de 50 m; iar pe pârâul Cașin, în zona Valea Seacă – Cătrușa se va lucra la consolidarea malului pe o lungime de 250 m, refacerea pragului de fund și reprofilarea albiei pe o lungime de 2.500 m.

Consiliul Județean Covasna nu are atribuții. Autonomia teritorială ar fi soluția

Președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor a declarat, în cadrul conferinței lunare Info Județean, că instituția pe care o conduce nu are atribuții în caz de inundații, însă a apreciat că fonduri ar exista la buget.

„Din punct de vedere hidrologic nu de noi ține, ci de Apele Române. Suntem membri în comisia coordonată de prefectul județului Covasna – este o structură de instituții ale statului, dar Consiliul Județean Covasna nu are atribuții. Fonduri am avea, dacă ar trebui să ajungem să prevenim, dar nu pot să vă dau un răspuns concret pentru că nu este în sarcina noastră. Nu avem nicio legătură concretă, tehnică, în acest caz. Am fost pe teren, am acordat și sprijin financiar unde trebuia și unde am putut, dar nu întotdeauna putem. Asta ar putea fi autonomia teritorială, și aici nu vorbim despre latura etnică, ci despre nivelul de decizie, unde se pot rezolva rapid problemele. După inundațiile de anul trecut nici acum nu sunt despăgubiți cetățenii care au avut de suferit”, a declarat Tamás Sándor.

El a mai precizat că autoritățile ar putea veni mult mai mult în sprijinul sinistraților dacă nu ar exista atât de multe bariere birocratice.

„Împreună cu prefectul județului Covasna am semnat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru inundațiile din primăvara acestui an, pentru diferite comunități locale (…) Eu cred că s-ar putea face mai multe, mai concentrat și mai eficient, dar până când ajungi cu ideea și cu analiza, cu comisiile la nivel regional și la nivel central, între timp se mai schimbă doi miniștri”, a mai declarat președintele CJ Covasna.

Potrivit Ministerului Apelor și Pădurilor, în primăvara acestui an cele mai importante creşteri de debite şi niveluri, cu depăşiri ale cotelor de apărare, s-au produs începând cu 27 aprilie, pe majoritatea râurilor din România, valorile maxime fiind înregistrate în intervalul 1-31 mai 2019, când au fost depăşite cotele de apărare împotriva inundațiilor în mai multe bazine hidrografice.

Ca urmare a acestor evenimente, pe sectoare ale râurilor din bazinele hidrografice Timiș, Bega, Sebeș, Someș, Tur, Mureș, Crasna, Olt, Argeș, Bârlad, Siret s-au produs eroziuni avansate ale digurilor, eroziuni ale malurilor şi colmatări ale albiilor, ceea ce  pune în pericol locuinţe şi obiective social-economice”, se mai arată în comunicat.

Suplimentarea bugetului Ministerului Apelor și Pădurilor din Fondul de intervenție la dispoziția Guvernului  a fost votată în ședința din 25 iunie, iar Hotărârea de Guvern a fost publicată în Monitorul Oficial.

Articolul precedentPrima porbă scrisă la BAC, fără probleme în județul Covasna
Articolul următorO nouă campanie „Donează sânge, salvează vieți!”, la Întorsura Buzăului