Finalizarea lucrărilor demarate prin Programul Operațional Infrastructura Mare, extinderea rețelelor de apă și canalizare în județul Covasna, crearea de stații de tratare a apei acolo unde branșarea comunelor la cea mai apropiată stație de epurare nu se poate realiza, dar și investiții în automatizare, sunt câteva dintre prioritățile Operatorului regional Gospodărie Comunală SA pentru perioada următoare.

Directorul Gosp Com SA, Attila Kozsokar spune că societatea are în plan achiziționarea unui sistem de măsură și control în timp real a tuturor rețelelor de apă și canalizare, lucru care ar duce la o organizare mai eficientă a serviciului de exploatare şi întreținere a acestora.

„Am dori să investim destul de mult în automatizare, acel sistem SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition, sau Monitorizare, Control și Achiziții de Date – n.r.). care ar permite monitorizarea puțurilor, stațiilor de pompare și tratare. Până acum, automatizare s-a făcut mai mult la stațiile de epurare. Avem și o grămadă de comune unde vrem să facem investiții în extinderi de rețele, sau în cazurile unde nu există posibilitatea de a lega comuna de o stație de epurare din cel mai apropiat oraș, să facem niște stații de tratare a apei, sau de captare dacă e cazul. Avem cam 17 unități administrativ teritoriale, (…) avem discuții cu autoritățile locale, strângem date pentru proiect, dar vor fi mult mai multe localități implicate”, a explicat Attila Kozsokar.

Acesta spune că în ceea ce privește Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), în câteva localități lucrările sunt în urmă, fapt datorat mai ales birocrației și schimbărilor dese la nivel central.

„Termenul pentru utilizarea fondurilor din cadrul POIM este 2023, (…) trebuie să stabilim care vor fi sumele pe care le vom putea cheltui până atunci și să le împărțim. Avem o listă prioritară de investiții de aproximativ 80-90 milioane de euro, încă mai lucrăm la ea (…) Suntem destul de în urmă cu POIM-ul din diferite motive. Contractul de consultanță, de exemplu, l-am semnat deja de anul trecut dar cel de finanțare s-a semnat abia anul acesta, deci am pierdut aproape un an în care consultantul putea deja să lucreze. Ministerul Fondurilor Europene trebuia să semneze contractul de finanțare, dar se tot schimbă. Am avut 6 solicitări de completări sau modificări cu lucruri banale: de exemplu că nu s-a pus o virgulă undeva, sau că aveam în text o sumă care avea după virgulă 30 de bani, iar în anexa făcută în tabelul Excel suma a fost rotunjită. Cei de la București ne-au semnalat, iar noi am pierdut o lună de zile pentru că a trebuit să refacem documentația. Au fost foarte multe probleme similare”, a explicat Attila Kozsokar.

În ceea ce privește lucrările demarate prin Programul Operațional Sectorial (POS), acesta spune că majoritatea sunt finalizate, cu excepția lucrărilor din Întorsura Buzăului unde la 7 ani de la semnare, contractul cu firma de construcții a fost reziliat.  

„Noi pe POS am avut posibilitatea și am și fazat două contracte, dintre care unul e deja terminat de ceva timp, este vorba despre un contract foarte mare din care am fazat relativ puțin: puțuri, aducțiuni și stații de tratare a apei la Covasna, Târgu Secuiesc și Sfântu Gheorghe, contractul este terminat din fericire. Celălalt contract fazat este cel de la Întorsura Buzăului unde avem termenul final până în iunie 2020”, a mai explicat Attila Kozsokar.

La nivelul județului Covasna, aproximativ 118.000 locuitori beneficiază de serviciile Operatorului regional Gospodărie Comunală SA.

Articolul precedentConductele vechi afectează calitatea apei potabile la Târgu Secuiesc
Articolul următorVineri 13, zi cu noroc la Lucky Day Szimpla Sfântu Gheorghe