Contractele de finanțare încheiate cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) reprezintă problema cea mai acută cu care spitalele din țară se confruntă la ora actuală, spune directorul medical al Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe, Roșu Matyas.

Acesta a explicat că sumele alocate în fiecare an nu sunt suficiente pentru a acoperi cheltuielile pe care unitățile medicale le au, iar problema și-ar putea găsi rezolvarea doar la nivel politic. 

„Bugetul spitalelor depinde de contractul de furnizare cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceste sume alocate nu întotdeauna acoperă nevoia şi cheltuielile pe care le avem cu un pacient. Este o problemă la nivel naţional, din păcate, şi cred că se poate rezolva doar la nivel politic şi la nivel de Ministerul Sănătăţii (…) În acest an bugetul s-a aprobat foarte târziu, contractul cu Casa am reuşit să îl încheiem abia de la 1 august și până atunci am fost descoperiţi la mai multe capitole”, a explicat dr. Roșu Matyas.

În context, directorul medical a precizat că relația pe care spitalul o are cu Consiliul Județean Covasna este una foarte bună, autoritățile județene fiind cele care au alocat de câte ori a fost nevoie sume considerabile pentru sprijinirea activității medicale.

„De la 1 ianuarie am fost obligați prin lege să mărim salariile personalului administrativ şi ale altor câteva categorii, și din acest motiv am avut deficienţe la achiziţionarea materialelor sanitare. Aici, din nou, în prima parte a anului am primit cam 1,5 milioane lei de la Consiliul Judeţean Covasna. În principiu aşa este finanţat un spital judeţean: pentru salarii, medicamente și materiale sanitare ar trebui să reuşim să ne descurcăm din contractul cu Casa de Asigurări, dar nu mereu reuşim. Consiliul Judeţean ne poate ajuta în construcţia de clădiri, reabilitări şi la utilităţi (curent, apă, gaz) și consider că avem o colaborare foarte bună din punctul ăsta de vedere”, a conchis medicul primar radiolog.

Articolul precedentSecție de îngrijiri paliative, printre planurile Spitalului Județean de Urgență din Sfântu Gheorghe
Articolul următorDifteria amenință granițele României. DSP Covasna: „Avem restanţieri mai ales în zonele defavorizate din județ. Poate reapărea epidemia!”