Ucraina se confruntă cu tot mai multe cazuri de difterie, o boală infecțioasă gravă care se transmite cu mare ușurință și poate duce la deces, astfel că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul american pentru Bolile Transmisibile le recomandă celor care vor să călătorească în această țară să se imunizeze împotriva bolii.

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Covasna spun că ultimele cazuri de difterie au fost înregistrate în urmă cu aproximativ 40 de ani, și deși acoperirea vaccinală este destul de ridicată la nivelul județului, aceștia atrag atenția că există localități întregi unde populația este „restanțieră” la capitolul imunizare, zonele defavorizate din Vâlcele, Întorsura Buzăului sau Zăbala fiind cele mai expuse riscului de îmbolnăvire.

„Singurul lucru pe care putem să îl transmitem populaţiei este să meargă să se vaccineze  conform planului naţional de imunizări. Avem vaccin tetravalent, avem şi hexavalent, pentru fiecare eşantion vaccinal avem suficiente doze. Copiii până la un an trebuie să facă fiecare dintre cele 3 doze, apoi se face o revaccinare la 6 ani şi una la 14 ani. Să se adreseze în perioada asta medicilor de familie, iar cei care sunt chemaţi la vaccin să se prezinte. De 40 de ani nu am mai avut cazuri de difterie, acoperirea vaccinală este destul de bună în judeţ, dar sunt restanţieri la grupa de vârstă 11 luni, și mai ales în zonele defavorizate, în Vâlcele, Hetea, Araci, în Zăbala și la Întorsura Buzăului, în zona Floroaia. Epidemia poate reapărea dacă oamenii nu se prezintă la vaccinare”, a precizat reprezentanta DSP Covasna, Igyártó Gabriella, din cadrul Departamentului de supraveghere şi control al bolilor transmisibile.

Datele Ministerului Sănătății arată că ultimele cinci cazuri de difterie din România au fost înregistrate în anul 1989, iar specialiștii atrag atenția asupra importanței respectării schemelor naționale de vaccinare pentru a asigura cea mai bună protecție posibilă împotriva reapariției epidemiilor.

Dacă unele dintre afecțiuni, cum este tusea convulsivă, sunt mai periculoase când apar în primele luni de viață, difteria poate fi fatală la orice vârstă.

„În cazul în care vaccinarea nu s-a făcut la momentul recomandat, Organizația Mondială a Sănătății evidențiază importanța recuperării vaccinurilor neefectuate, pentru a obține protecția împotriva unor boli transmisibile prevenibile prin vaccinare, care pot avea consecințe grave și pot pune în pericol viața”, se arată pe site-ul Ministerului Sănătății.

Difteria este o boală infecțioasă acută, care se transmite pe cale aerogenă, de la o persoană la alta, prin picături de salivă, prin contactul cu leziunile tegumentare și uneori prin atingerea obiectelor contaminate. Incubația bacteriei este scurtă, iar primele manifestări clinice, care includ febră și adenopatie locală, apar în câteva zile.

Boala poate afecta mucoasa nazală, faringiană și laringiană, iar toxina poate da complicații mortale în cazul unor pacienți. Rata mortalității este între 5 și 10%, însă medicii spun că se poate ajunge chiar și la 20% în cazul copiilor cu vârsta sub 5 ani, sau adulților cu vârsta de peste 50 de ani.

Articolul precedentFinanțarea prin CNAS, cea mai mare problemă a spitalelor din țară
Articolul următorMS livrează săptămâna viitoare alte peste 2.000 de doze de antigripal