Spitalul Județean de Urgență „dr. Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe ar putea avea în viitor o secție de îngrijiri paliative destinată pacienţilor aflaţi în stadiu terminal, chiar dacă astfel de servicii medicale nu sunt specifice acestei unității medicale.

„La secţia de Oncologie cred că mai avem lipsă de personal și avem în vedere să facem în viitor nişte secţii de îngrijire paliativă. Avem pacienţi pentru care din punct de vedere medical putem să facem prea puţin, dar măcar să fie îngrijiţi pentru că fiecare are dreptul la o moarte decentă”, a precizat directorul medical interimar Roșu Matyas într-un interviu la We Radio.

Acesta spune că o altă problemă cu care spitalul se confruntă la ora actuală este recuperarea pe termen lung a pacienților și gestionarea situațiilor de urgenţă în cazul accidentului vascular cerebral, iar instituția va lucra în viitor la „reorganizarea internă” și crearea unor comisii multidisciplinare, astfel încât în cazul pacienților critici să fie luate cele mai bune măsuri.

„Avem probleme cu reabilitarea pacienţilor, de exemplu după un accident vascular cerebral, pentru că la noi în spital stau 7-10 zile, după care nu mai avem posibilitatea să îi trimitem la recuperare, sunt şi costisitoare procedurile. Aceste lucruri nu sunt încă pe deplin rezolvate. În caeea ce privește reorganizarea, vom avea în primul rând discuţii cu medicii tineri din spital, pentru că suntem în proces de acreditare şi trebuie să punem la punct foarte multe protocoale şi proceduri. Printre acestea vor fi incluse şi procedurile de realizare a examenelor multidisciplinare la pacienţii în stare gravă, care de exemplu necesită 3, 4 sau 5 medici specialiști care să îi examineze. Toate acestea sunt în curs de elaborare şi ulterior vor fi obligatorii. Vor fi comisii pentru pacienţii oncologici, acolo medicul oncolog, cel radiolog, clinicianul de care aparţine pacientul respectiv şi chirurgul ar trebui să stea la o masă şi să decidă împreună care este cursul investigaţiei medicale şi cum ar trebui să se procedeze cu fiecare pacient în parte”, a explicat directorul medical.

În ceea ce privește recuperarea pacienților care au suferit accidente vasculare, acesta spune că unitatea Stroke pentru care conducerea Spitalului Județean a inițiat deja procedurile de proiectare și execuție bate pasul pe loc, în cele 6 licitații organizate nefiind participanți interesați de proiect.

Articolul precedentCe este strict interzis să faci în această astăzi, de Sf. Mihail și Gavril: Tradiții și obiceiuri
Articolul următorFinanțarea prin CNAS, cea mai mare problemă a spitalelor din țară